Acasă652Rafila: Am cerut direcţiilor de sănătate să centralizeze nevoia de posturi libere;...

Rafila: Am cerut direcţiilor de sănătate să centralizeze nevoia de posturi libere; solicităm aprobarea concursurilor prin memorandum

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că le-a cerut direcţiilor de sănătate publică să centralizeze nevoia de posturi libere, iar după ce primeşte această centralizare va solicita aprobarea, printr-un memorandum, de concursuri pentru angajarea de medici şi personal medical.

‘În spitalele, în unităţile sanitare unde selecţia dosarelor s-a făcut anterior apariţiei ordonanţei, acele concursuri merg înainte. Încă de ieri dimineaţă noi am solicitat tuturor direcţiilor de sănătate publică să centralizeze nevoia de posturi libere din sistemul de sănătate, medici, asistenţi medicali, alt personal medical, cu precizarea că încurajăm unităţile sanitare să scoată la concurs posturile de medici specialişti, pentru că avem absolvenţi de specialitate care au promovat examenul de curând şi care trebuie să găsească loc de muncă şi e clar că această condiţie o întrunesc medicii specialişti. Când vom avea, luni, adunate toate aceste date de la direcţiile de sănătate publică vom solicita aprobarea concursurilor prin memorandum pentru spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Vom lua legătura şi cu colegii de la Ministerul Dezvoltării care au în subordine autorităţile locale care sunt proprietarele majorităţii spitalelor din România, încât să existe două memorandumuri, unul din partea noastră şi unul din partea colegilor care gestionează autorităţile locale’, a spus Rafila, la Palatul Parlamentului, întrebat care este situaţia în ceea ce priveşte angajările în sistemul de sănătate, pentru că foarte multe spitale au anulat concursurile.

Ministrul Sănătăţii a admis că sunt multe localităţi în care nu vin medici la concurs şi a precizat că ‘atractivitatea unui loc de muncă depinde nu doar de condiţiile de salarizare, ci şi de condiţiile de muncă şi condiţiile de viaţă’ în localitatea respectivă.

‘Implicarea autorităţilor locale pentru rezolvarea acestor situaţii este extrem de importantă. Avem modele de bună practică, Bistriţa, pe care o menţionează toată lumea, care a adunat peste 100 de medici în ultimii câţiva ani, care s-au angajat, unii au revenit în ţară, şi alte spitale care nu reuşesc să convingă medicii să vină în localităţile lor, fiind vorba de capitale de judeţ cam de aceeaşi dimensiune. E clar că este o problemă legată de modul în care autoritatea locală organizează şi simte nevoia de organizare a sistemului de sănătate pentru comunitate. Eu m-am gândit ca, în perioada imediat următoare, în cursul acestei veri, să încercăm să dezvoltăm un model de bună practică, să facem workshopuri cu managerii de spitale, cu cei care răspund de la nivelul administraţiilor judeţene sau de la nivelul primăriilor de asistenţa medicală, încât un model de bună practică să existe şi în România şi să putem să venim cu un pachet stimulativ, pentru ca şi localităţile care în acest moment sunt mai puţin atractive pentru personalul medical să devină accesibile angajărilor’, a afirmat Alexandru Rafila.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks