AcasăStiri generaleRăsvan Popescu îşi lansează la Gaudeamus volumul 'În torent'

Răsvan Popescu îşi lansează la Gaudeamus volumul ‘În torent’

Scriitorul Răsvan Popescu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, îşi va lansa, sâmbătă, la Târgul de Carte Gaudeamus, volumul ‘În torent’.

Evenimentul va avea loc, de la ora 10,00, în spaţiul de evenimente Mircea Nedelciu din cadrul Gaudeamus.

Apărut la Editura Cartea Românească Educaţional, volumul este, potrivit scriitorului Cassian Maria Spiridon, ‘o povestire-scenariu unde biografia şi naraţiunea devin una, până se metamorfozează într-un labirint, unul în care se rătăceşte Minotaurul-Autor, iar imaginea şi cuvântul interferează pe un ecran virtual’.

‘Răsvan Popescu, prozator, poet, scenarist, într-o vreme reporter, îşi propune să producă o operă polifonică. (…) Asistăm la un balans, un dans, un puzzle care se adună, se destramă, se recompune film în film, poveste despre poveste, într-o altă poveste, precum păpuşile Matrioşka. Ficţiune şi realitate în concomitenţă se împletesc, curg împreună prin torentul vieţii, la fel personajele, fără nume proprii, dar pregnant conturate, vizibile, memorabile, purtate de Autor – la rândul său personaj – aluvionar, dintr-o naraţiune în alta, pe variate paliere şi niveluri. (…) Răsvan Popescu este un scriitor care reuşeşte cu măiestrie, prin toate cele 200 de pagini, să-şi provoace cititorul, să-l cuprindă în propria scriitură, să-l transforme hipnotic într-unul dintre personajele Torentului’, notează Cassian Maria Spiridon pe coperta a patra a cărţii.

‘O carte în care se vorbeşte despre filme’, spune Popescu despre ‘În torent’.

”În torent’ este construit pe relaţia dintre Autor şi personajele sale. El scrie un roman de dragoste cu El şi cu Ea care fug de o realitate ce îi respinge, se ascund pentru că sunt adulteri, se refugiază unul în altul. Călătoresc ca într-un vis nesfârşit spre capătul lumii. O poveste ce va fi ecranizată. În jurul lor se învârte în permanenţă o echipă de filmare, nu sunt niciodată singuri.

Unghiurile sunt uneori complementare, alteori opuse: perspectiva lor asupra vieţii în doi şi modul diferit în care îi vede camera de filmat. Echipa are şi ea viaţa ei, se plânge de condiţii, de finanţare, de subţirimea scenariului care-i obligă mereu să improvizeze.

În acest sens este şi un story despre cum se face un film, o istorie în imagini. Cu toţii, eroi şi echipă sunt duşi la vale de şuvoi, îmbarcaţi pe un vas vechi care ia apă. O viaţă în plutire. Încotro?! Ceva stă să se întâmple’, afirmă scriitorul.

Născut la 31 mai 1962, Răsvan Popescu, scriitor, jurnalist şi scenarist, a absolvit Facultatea de Geologie din Bucureşti (1982 – 1987) şi a obţinut o diplomă în Jurnalism, la Universitatea de Stat din California.

A publicat numeroase cărţi şi a semnat scenariile mai multor filme artistice.

Membru al Uniunii Scriitorilor, Răsvan Popescu este autor al volumelor: ‘Subomul’ (1991), ‘Omul cu cioc şi gheare’ (1994), ‘Prea târziu’ (1996), ‘Purtătorul de cuvânt’ (jurnal, 2002), ‘Femeia visurilor’, (2004), ‘Niste ciori vopsite-n roşu’ (publicistică, 2006).

A scris scenariile filmelor ‘Prea târziu’, după romanul omonim, regia Lucian Pintilie, care semnează şi în calitate de co-scenarist; ‘Terminus paradis’ (în colaborare cu Radu Aldulescu, regia Lucian Pintilie); ‘Război în bucătarie’, după o povestire din volumul de debut; ‘Subomul’, film tv, regia Marius Barna; ‘Faimosul paparazzo’, după romanul ‘Omul cu cioc şi gheare’, regia Nicolae Mărgineanu; ‘Noro’, regia Radu Gabrea, ‘Femeia visurilor’ (2005, regia Dan Piţa).

Decorat cu Steaua României, Crucea Moldavă, ordine şi medalii străine.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks