AcasăStiri generaleREPORTAJ Colegiul Naţional ''Silvania'' din Zalău, 'laborator' de premianţi la olimpiadele naţionale...

REPORTAJ Colegiul Naţional ”Silvania” din Zalău, ‘laborator’ de premianţi la olimpiadele naţionale de informatică

Judeţul Sălaj devine, an de an, un nume tot mai important în ceea ce priveşte competiţiile şcolare din domeniul informaticii, elevii de la Colegiul Naţional Silvania (CNS) Zalău, ‘antrenaţi’ de profesorul Florin Morar, obţinând la ultimele două ediţii ale fazelor naţionale patru medalii de aur, două de argint şi două de bronz.

Cel care a iniţiat şi pus pe picioare acest adevărat ‘laborator’ de premianţi la olimpiadele naţionale de informatică este profesorul Florin Morar, în prezent directorul al CNS Zalău şi care a fost şi el elev al liceului, la profilul informatică.

‘Am terminat liceul la CNS, a doua promoţie de informatică, în 1992, facultatea la Universitatea ‘Babeş Bolyai’ Cluj-Napoca şi în 2000 am intrat în sistemul de învăţământ. Am dat un concurs şi am ajuns la mai întâi la Colegiul ‘Alesandru Papiu-Ilarian’ (API) din Zalău, deşi puteam alege şi CNS. După patru-cinci ani la API, în care am reuşit să am un elev participant la faza naţională, am fost invitat să mă mult la CNS’, rememorează dascălul începuturile sale în învăţământ.

La vechiul şi noul său liceu, Florin Morar a început de la zero munca de pregătire a elevilor pentru participarea la competiţiile şcolare în domeniul informaticii, în prezent având deja un deceniu de rezultate tot mai spectaculoase de la an la an. El subliniază însă că principalul merit este al elevilor şi abia apoi al cadrelor didactice.

‘La început, m-am gândit aşa: cum nu putem la informatică să avem rezultate cu nişte copii de excepţie, în condiţiile în care la alte materii se obţineau premii la faza naţională a olimpiadelor şcolare. Aşa am început, din pasiune. Am luat-o oarecum de la zero, cu elevi foarte buni, e foarte clar. Indiferent de ce ar spune oricine, principalul merit este al lor. Mă întreba directorul liceului la un moment dat ce pasiuni au aceşti elevi. Ei nu mai au timp de alte pasiuni, pentru că pasiunea lor este informatica. Ei stau, zilnic, ore întregi şi rezolvă probleme. La noi este cam al zecelea an în care funcţionează acest ciclu: cu cei mai buni elevi, pregătire centralizată în regim de olimpiadă naţională. În plus, pe Cristi l-a ajutat şi Alex, cum pe Alex l-a ajutat Bogdan, cum pe Bogdan l-a ajutat, la un moment dat, un alt coleg. Aşa am reuşit, împreună cu toţi colegii mei de la CNS. Dar revin, indiferent cât am munci noi, fără ei nu am avea nicio şansă. Noi predăm la fel şi la copiii care nu au asemenea rezultate. La cei cu rezultate, este pasiune foarte multă’, precizează Florin Morar.

Munca profesorului şi eforturile elevilor săi s-au concretizat prin rezultate deosebite pe plan judeţean, regional şi naţional. În ultimii cinci ani, Sălajul s-a clasat pe locul I la Concursul Interjudeţean de Matematică şi Informatică ‘Grigore Moisil’. În 2019, la Olimpiada Naţională de Informatică pentru liceu, elevii de la Colegiul Naţional ‘Silvania’ Zalău au câştigat trei medalii de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz. Iar în acest an, elevii de la CNS au obţinut din nou medalii la Olimpiada Naţională de Informatică – o medalie de aur, prin Alex Nicolae Pop, clasa a XII-a, una de argint – Andrei Cotor, clasa a XII-a şi una de bronz – Cristian Alexuţan, clasa a IX-a. De asemenea, Alex Pop şi Andrei Cotor au fost selectaţi în lotul naţional de informatică seniori.

O multinaţională din Zalău a ţinut să recompenseze această performanţă, oferind premii în bani celor trei elevi şi profesorului Florin Morar, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri, la sediul companiei.

‘Compania noastră este onorată să susţină şi să premieze performanţa. Comunitatea de învăţare – clubul de excelenţă în informatică, realizată la Colegiul Naţional Silvania, prin implicare şi dedicarea profesorului Florin Morar, a demonstrat că se pot atinge rezultate uimitoare dacă există pasiune, perseverenţă, dorinţă de autodepăşire şi mentalitate de învingător. Suntem bucuroşi că le-am putut fi alături’, a declarat joi, pentru AGERPRES, managerul pentru relaţia cu comunitatea al companiei Tenaris Silcotub, Codruţa Hodrea.

Florin Morar a subliniat, în cadrul festivităţii, importanţa rezultatelor obţinute de cei trei elevi, dar şi nivelul ridicat de pregătire în domeniul informaticii pe care aceşti liceeni îl au.

‘Noi trebuie să fim sinceri. Astăzi, dacă ne punem profesorii de informatică într-o parte şi elevii olimpici de cealaltă parte, să muncim probleme de la concursuri internaţionale, noi, cadrele didactice, nu avem nicio şansă în faţa lor. Acesta este nivelul la care sunt aceşti copii, astăzi. Asta trebuie să înţeleagă lumea. (…) La faza naţională, anul acesta au fost 3.500 de elevi participanţi şi aceşti copii au fost în primii 10. În clasa a X-a, Alex şi Andrei au fost în primii trei din ţară. Deci, dintr-o clasă din Zalău, unde nu aveam tradiţie, cei doi au fost în primii trei. Sălajul, în acest an al pandemiei, nu a avut niciun elev, în niciun lot naţional, la nicio disciplină. La informatică sunt doi’, a mai punctat profesorul de informatică. AGERPRES / (A – autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks