Acasă93REPORTAJ/Harghita: Atelier de decorare a turtei dulci sau de încondeiat ouă, la...

REPORTAJ/Harghita: Atelier de decorare a turtei dulci sau de încondeiat ouă, la Târgul de Paşti de la Miercurea Ciuc

Aproximativ 120 de producători din Harghita, Covasna şi Mureş participă, vineri şi sâmbătă, la tradiţionalul Târg de Paşti de la Miercurea Ciuc, organizat înaintea sărbătorii Floriilor la credincioşii catolici, printre punctele de atracţie, mai ales pentru cei mici, numărându-se atelierele în care meşteşugarii fac demonstraţii de încondeiere a ouălor sau de decorare a turtei dulci.

În cortul tematic amenajat pe platoul din centrul municipiului Miercurea Ciuc, este organizat un program permanent de încondeiere a ouălor şi de realizare a broderiilor, iar vineri, toţi cei care au dorit au putut să îl urmărească pe maestrul Szántó József cum decorează turta dulce şi au avut posibilitatea chiar să încerce să facă singuri acest lucru.

Printre cei care au fost ‘ucenicii’ maestrului s-au numărat şi mai mulţi copii preşcolari, de la clasa Montessori, de la Şcoala Gimnazială ‘Liviu Rebreanu’.

După ce le-a povestit copiilor cum se realizează turta dulce şi le-a arătat cum se poate decora aceasta, Szántó József le-a oferit celor mici figurine din turtă dulce şi câte un pic de pastă de zahăr şi i-a îndemnat să decoreze singuri.

Copiii au fost foarte încântaţi, şi-au decorat propriile figurine, pe care, apoi, le-au primit în dar şi au putut să le mănânce.

Educatoarea Adina Jurcă a povestit că vine cu elevii la fiecare târg care se organizează de Paşti sau de Crăciun, pentru ca cei mici să cunoască tradiţiile locale şi să ştie că fac parte dintr-o comunitate.

‘Noi venim la fiecare târg, că e târg de Crăciun, că e târg de Paşte, pentru a cunoaşte tradiţiile locului, pentru a şti copiii că fac parte dintr-o comunitate, pentru a vedea produsele locale, dar întotdeauna şi cumpărăm. Noi, la clasă, folosim foarte multe obiecte ceramice, cumpărăm obiecte ceramice, cumpărăm mâncare tradiţională. (…) Şi acum am venit special să vedem ouăle de Paşti, cum se încondeiază. (…) Nu ştiam de iniţiativa cu turta dulce, dar cu mare bucurie am venit să vedem cum se face turta dulce, chiar dacă nu se coace aici, cum se decorează. Şi noi gătim în sala de clasă, facem plăcintă cu mere, aşa că tocmai bine vom introduce, probabil, şi o tavă cu turtă dulce’, a spus Adina Jurcă.

Maestrul Szántó József este din Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, iar familia sa realizează turtă dulce din anul 1880, el fiind a patra generaţie care duce mai departe acest meşteşug.

În atelier lucrează împreună cu soţia sa, cu mama şi tatăl său şi e bucuros că fiica sa, de 14 ani, îl ajută şi speră că aceasta va duce mai departe tradiţia familiei.

Mărturiseşte că e fericit când vin copiii să înveţe să decoreze turtă dulce, pentru că aşa apreciază mai mult munca realizată manual, dar şi simt că produsele au un alt gust, dacă pui suflet în realizarea lor.

‘Azi dimineaţă ne-am trezit la 5,00, am venit aici, la Miercurea Ciuc, am lăsat-o pe soţie la stand, m-am dus înapoi acasă, unde am avut 150 de copii care au venit la noi, în atelier, să decoreze turta duce. Le-am arătat unde se face turta dulce, au decorat, apoi am venit aici şi am continuat cu copiii de la Miercurea Ciuc. (…) Sunt fericit, îmi bate inima mai tare când îi văd’, a declarat pentru AGERPRES Szántó József.

În cortul tematic se află şi Eva Salamon, care încondeiază ouă de peste 20 ani şi care îi învaţă tainele meşteşugului său pe toţi cei interesaţi. Originară din satul Chileni, de lângă municipiul Gheorgheni (judeţul Harghita), Eva Salamon spune că a învăţat să încondeieze ouă vizitând meşteşugari de pe Valea Ghimeşului sau din Ungaria, întrucât în satul său nu exista această tradiţie.

Acum reuşeşte să încondeieze câteva ouă într-o oră, în funcţie de complexitatea desenelor realizate, şi îi învaţă, la rândul său, pe cei interesaţi de acest meşteşug.

La Târgul de Paşti al produselor locale şi tradiţionale de la Miercurea Ciuc pot fi cumpărate produse lactate, preparate din carne, pâine şi produse de patiserie, gemuri şi siropuri, palincă, miere sau produse de artizanat.

Organizatorul principal al târgului este Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita, subordonată Consiliului Judeţean Harghita, în parteneriat cu Primăria Municipiului Miercurea Ciuc şi cu Centrul Cultural Judeţean Harghita.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks