Acasă93REPORTAJ Tulcea: Echipa 'Albinele' a câştigat Bibaniada de fete - Mila 23

REPORTAJ Tulcea: Echipa ‘Albinele’ a câştigat Bibaniada de fete – Mila 23

Echipa ‘Albinele’ a câştigat sâmbătă Bibaniada de fete – Mila 23, singurul concurs de pescuit feminin organizat în Delta Dunării, echipa formată din Gabriela Elena Vasiliu şi Stela Vasiliu detaşându-se cu doar 40 de grame de următoarea echipă.

Concursul de pescuit a fost organizat de Asociaţia Cultural Tradiţională a Femeilor din Delta Dunării – Rusalca şi Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, a reunit la start 15 echipe formate din câte două femei, iar captura câştigătoare de peste 4 kilograme a fost premiată cu 1.000 de lei.

‘Amândouă am prins mult peşte, dar mama soacră este baza. Secretul câştigătoarelor este optimismul. A fost o competiţie foarte strânsă. Nu prea mergem la pescuit. Anul trecut, pentru mine a fost prima oară când am participat la un concurs de pescuit, am şi câştigat şi am prins curaj, iar anul asta am câştigat din nou’, a declarat pentru AGERPRES Gabriela Elena Vasiliu.

Două din echipele participante la cea de a doua ediţie a concursului de pescuit feminin nu au prins niciun peşte, dar cu toate acestea pescăriţele nu au regretat experienţa.

‘A fost foarte relaxant. Pescuiesc foarte rar. Acum a fost o provocare să bag râma în cârlig. Nu am prins niciun peşte, dar asta nu m-a demoralizat, pentru că experienţa în sine a fost una foarte frumoasă’, a afirmat Amalia, una dintre participantele la concurs.

După competiţie, gospodinele din sat au curăţat peştele prins pe platforma din faţa Casei de cultură din Mila 23, în timp ce cântau lipoveneşte.

‘Am cântat despre dragoste, despre casa noastră aflată pe malul apei, pentru că noi atunci când gătim trebuie să şi cântăm. (…) Am vrut să pescuiesc anul ăsta, dar nu am reuşit. Pentru că sunt organizator nu dovedesc să fiu peste tot. Sper ca anul viitor să reuşesc să pescuiesc, dar vom vedea’, a afirmat organizatoarea evenimentului, vicepreşedinta asociaţiei Rusalka, Lucica Buhaev.

Premiile concursului de pescuit au fost acordate de Ivona Patzaichin-Rusu.

‘Mă bucur că sunt aici, în Mila 23, cel mai important loc din Delta Dunării pentru noi, pentru familia mea. Mă bucur că această iniţiativă a continuat şi sper să fim alături împreună mulţi ani de acum încolo. Vă promit – Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 va continua ce şi-a propus, chiar dacă tatăl meu nu mai este astăzi printre noi, vom fi alături de dumneavoastră în continuare’, a afirmat Ivona Patzaichin-Rusu.

În timpul festivalului, localnicii le-au oferit turiştilor mâncăruri tradiţionale, preţurile variind de la 5 lei o porţie de clătite făcută de copii până la 25 de lei o porţie de ardei şi sarmale din peşte.

De asemenea, au susţinut reprezentaţii ansambluri din Mila 23, Sulina şi din comuna constănţeană Ghindăreşti, Radu Captari şi trupa Subcarpaţi.

Pentru comuna Crişan, evenimentul găzduit de satul Mila 23 este unul din atuurile dezvoltării turismului.

‘Acest festival înseamnă promovarea culturii, gastronomiei, a egalităţii de gen şi în primul rând atragerea turiştilor în zonă. Vrem ca anul viitor să deschidem festivalurile din comună la Caraorman, la început de an, şi să le închidem la Crişan, în septembrie. De altfel, şi anul acesta, în Crişan, vom avea Festivalul borşului de peşte în perioada 9 – 10 septembrie’, a precizat primarul comunei Crişan, Silviu Rahău.

Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi Consiliul local al comunei Crişan au anunţat că pregătesc un nou proiect pentru comunitate, dosarul pentru finanţarea Centrului multicultural Ivan Patzaichin fiind depus spre finanţare la Ministerul Agriculturii.

‘Îmi doresc foarte mult să deschidem şantierul acestui centru cu ocazia Festivalului Ivan Patzaichin, care va fi la Tulcea, pe 5 septembrie, odată cu deschiderea primului traseu de turism lent Tulcea – Mila 23, urmând ca pe 9 – 10 septembrie să revenim la Tulcea cu două seri şi două zile speciale’, a precizat cofondatorul asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu.

Centrul multicultural Ivan Patzaichin va fi atât un obiectiv muzeal, cât şi un loc de întâlnire a membrilor comunităţii.

‘Va fi un centru viu în care fetele de la Rusalca vor avea un loc unde vor putea oferi spectacole, vor putea face activităţi cu copiii sau demonstraţii culinare. Obiectivul nostru este ca, în septembrie 2023, să deschidem centrul. Va fi unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice şi de dezvoltare locală’, a mai spus Teodor Frolu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks