Acasă55România şi-a lansat la New York Planul naţional de acţiune privind dezvoltarea...

România şi-a lansat la New York Planul naţional de acţiune privind dezvoltarea durabilă

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Executivului a lansat, joi, la New York, Planul naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă.

Potrivit unui comunicat al departamentului, lansarea a avut loc în cadrul conferinţei ‘O reconstrucţie mai bună: măsurarea şi sporirea coerenţei politicilor pentru realizarea efectivă a ODD-urilor până în 2030’, eveniment organizat în colaborare cu Guvernele Italiei şi Luxemburgului şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt (HLPF) pentru Dezvoltare Durabilă care se desfăşoară la New York.

‘Suntem foarte aproape de jumătatea perioadei de implementare a Agendei 2030. Unde ne poziţionăm în acest moment? Avem nevoie de o evaluare corectă a datelor prin diferite mecanisme de monitorizare şi de structurarea acestora atât la nivel naţional, cât şi regional şi global. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă lansează astăzi şi la nivel internaţional Planul naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă. Ne onorează să organizăm alături de Guvernul Italiei, al Marelui Ducat de Luxemburg şi de reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică această conferinţă de succes care consolidează poziţia României ca hub regional de dezvoltare durabilă. Stă în puterea noastră să producem acea schimbare de mentalitate de care avem nevoie pentru a îmbunătăţi rezultatele privind implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Din punct de vedere instituţional, noi putem măsura corect şi găsi modalităţi de acţiune, dar efortul pe care îl presupune această tranziţie necesită implicarea întregii societăţi’, a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

În cadrul evenimentului, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că este nevoie de utilizarea unor soluţii integrate pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

‘Sunt convins că nu putem avea succes decât dacă suntem conştienţi cu toţii de necesitatea unei acţiuni comune. Este necesar să utilizăm soluţii integrate pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, iar dimensiunea de protecţie a mediului a Agendei 2030 este extrem de importantă. Trebuie să ne bazăm pe modele de succes prin care reducem poluarea cu plastic, păstrăm biodiversitatea şi atenuăm schimbările climatice’, a afirmat Tanczos Barna.

Reprezentanţii Italiei au prezentat, în cadrul conferinţei, mesajele-cheie din Raportul Naţional Voluntar (RNV) şi vor lansa Planul naţional de acţiune dezvoltat în colaborare cu OCDE, care va promova punerea în aplicare a Strategiei de dezvoltare durabilă revizuită din 2022, iar Luxemburgul a susţinut introducerea unui control al durabilităţii în procedura legislativă, se precizează în comunicatul citat.

În acelaşi context, OCDE a lansat Observatorul Internaţional privind Coerenţa Politicilor pentru Dezvoltare Durabilă (Observatorul PCSD), o platformă web participativă, care reuneşte resursele relevante de cunoştinţe privind coerenţa politicilor pentru dezvoltarea durabilă din întreaga organizaţie cu cele ale partenerilor din toate grupurile de părţi interesate, inclusiv de la organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale naţionale, regionale sau internaţionale, societatea civilă, mediul academic şi sectorul privat.

Forumul Politic de Nivel Înalt (HLPF) pentru Dezvoltare Durabilă HLPF privind dezvoltarea durabilă a fost înfiinţat în 2012 prin documentul final al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (Rio+20) – ‘Viitorul pe care ni-l dorim’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks