AcasăPoliticaRusia acuză Ucraina că atacă în Belgorod şi Kursk

Rusia acuză Ucraina că atacă în Belgorod şi Kursk

Apărarea antiaeriană rusă a doborât trei rachete în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul regiunii ruse, Viaceslav Gladkov. Ulterior un presupus atac aerian ucrainean a fost anunţat de autorităţile ruse în regiunea rusă Kursk, în timp ce la Moscova Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) a transmis că a dejucat o tentativă de asasinat împotriva miliardarului rus pro-Kremlin, Konstantin Malofeev, relatează EFE, transmite Agerpres.

‘Sistemul nostru de apărare antiaeriană a funcţionat la Novi Oskol. Trei rachete au fost doborâte’, a indicat guvernatorul regiunii Belgorod pe contul său de Telegram.

În urma incidentului, un bărbat a suferit răni provocate de schije la o mână, în timp ce fragmente ale rachetelor doborâte au avariat faţadele mai multor clădiri, precum şi linii electrice în câteva sate.

Belgorod se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov şi a fost ţinta unor atacuri frecvente de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina.

În acelaşi timp, Rusia a denunţat luni bombardamente ucrainene asupra unei localităţi din regiunea Kursk, situată la frontiera cu Ucraina, ceea ce a dus la avarierea unor instalaţii de alimentare cu energie electrică, potrivit guvernatorului Roman Starovoit.

‘Forţele armate ale Ucrainei bombardează în prezent zona de graniţă din districtul Homutovski. Au fost avariate instalaţii de furnizare a energiei’, a transmis el pe contul său de Telegram. Starovoit susţine că, în urma atacului, localitatea Iskra a rămas fără electricitate.

Kurskul, care se învecinează cu regiunea ucraineană Sumî, a fost supus unor atacuri frecvente de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina.

În acelaşi timp, FSB a declarat că a dejucat o tentativă de asasinare a miliardarului rus Konstantin Malofeev, directorul executiv al canalului de televiziune Ţarigrad (ultranaţionalist), de a cărei planificare a acuzat gruparea naţionalistă Corpul voluntarilor ruşi, aceeaşi care a revendicat atacul de săptămână trecută din Briansk, potrivit EFE.

Autorităţile ruse susţin că ‘actul de terorism urma să fie executat prin detonarea unui dispozitiv exploziv artizanal plasat sub maşina lui Malofeev’, un oligarh pro-Kremlin despre care media independente ruse au relatat că i-a finanţat pe rebelii separatişti din Donbas (estul Ucrainei). Malofeev se află pe lista de sancţiuni a SUA.

FSB afirmă că un complot similar de ‘sabotaj şi de act terorist’ a fost utilizat în asasinarea Dariei Dughina, fiica filosofului ultraconservator Aleksandr Dughin.

FSB a declarat pentru TASS că ‘organizatorul crimei este fondatorul şi unul dintre liderii aşa-numitului Corp al voluntarilor ruşi, care locuieşte pe teritoriul Ucrainei şi acţionează sub controlul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), participând la operaţiuni de luptă împotriva trupelor ruse de partea ucraineană’.

Grupul, care se descrie drept o formaţiune de voluntari ruşi care face parte din forţele armate ucrainene, ceea ce Kievul nu a confirmat niciodată, a revendicat săptămâna trecută responsabilitatea pentru atacul din regiunea rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina.

Fondatorul acestui grup este Denis Kapustin, cunoscut sub pseudonimul Denis Nikitin, născut la Moscova în 1984, care a fost descris de mai multe media occidentale ca neonazist.

Potrivit FSB, Kapustin a organizat şi participat direct la atacul din 2 martie al membrilor Corpului voluntarilor ruşi asupra unor sate din regiunea Briansk, în care au fost ucise două persoane, potrivit Moscovei.

Anchetatorii ruşi au deschis un dosar penal împotriva lui Kapustin pentru atentat la viaţa lui Malofeev, care a indicat pe Telegram că nu a fost rănit în tentativa de asasinat.

Publicaţia independentă rusă Meduza.io scria săptămâna trecută că grupul Corpul voluntarilor ruşi a fost încă de la înfiinţarea sa puternic infiltrat de serviciile secrete ruse.

sursa – AGERPRES

Articolul Rusia acuză Ucraina că atacă în Belgorod şi Kursk apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks