Acasă93Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra necesităţii serviciilor psihologice pentru copiii refugiaţi

Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra necesităţii serviciilor psihologice pentru copiii refugiaţi

Copiii care se refugiază din Ucraina au nevoie de sprijin psiho-emoţional pentru a depăşi sentimentele acute de dislocare şi abandon, care se pot transforma în sindrom post-traumatic, avertizează psihologii Salvaţi Copiii România, care fac parte din echipele de asistenţă umanitară pe care organizaţia le-a concentrat la punctele de frontieră cu Ucraina şi Moldova şi în centrele pentru solicitanţi de azil.

‘Monitorizarea, evaluarea şi asistarea psiho-emoţională a copiilor refugiaţi din Ucraina, precum şi a mamelor lor este vitală încă din primele momente în care ajung în România. Până acum, au fost sprijiniţi 3.241 de copii ucraineni şi 2.553 de adulţi (femei, vârstnici, familii extinse)’, se arată într-un comunicat al organizaţiei, transmis marţi AGERPRES.

Conform sursei citate, echipele Salvaţi Copiii România aflate în prezent pe teren numără 45 de specialişti (coordonatori, psihologi, educatori, asistenţi sociali) şi 56 de voluntari, unii dintre ei vorbitori de limbă ucraineană.

‘Nevoile acute sunt cele legate de asistenţa umanitară rapidă, de informaţii, dar o componentă esenţială este aceea de sprijin emoţional, atât la frontieră, cât şi în centrele în care mamele şi copiii sunt cazaţi. Copiii ajung epuizaţi şi cei mai mulţi dintre ei nu înţeleg ce li se întâmplă, de ce tata nu e cu ei, de ce nu pot merge acasă şi atunci experimentează o serie de emoţii negative, cum sunt sentimentele acute de dislocare şi de abandon. Salvaţi Copiii România a amenajat mai multe spaţii prietenoase pentru copiii ucraineni, unde aceştia pot regăsi normalitatea şi unde, prin joc şi poveşti sunt ajutaţi să îşi depăşească emoţiile negative. Vom continua intervenţiile de ajutor imediat pentru copii şi familiile acestora şi vom monitoriza constant nevoile de asistenţă ale noilor refugiaţi, păstrând o legătură permanentă cu autorităţile’, a afirmat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, prezentă, marţi, la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina din Siret, conform comunicatului citat.

Potrivit comunicatului, echipele Salvaţi Copiii România au identificat următoarele nevoi:

* persoanele care se refugiază din Ucraina au nevoie de informaţii clare despre procedura de azil şi despre regimul de tranzit;

* este nevoie de consiliere psihologică – atât la frontieră, cât şi în centre, sunt situaţii dramatice, cărora copiii le fac faţă cu greu;

* este nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuşi, cartele telefonice, încărcătoare externe, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks