Senat/Clarificarea noţiunilor de antrenor de tir sportiv şi respectiv instructor de tragere, proiect adoptat

0
49

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, un proiect iniţiat de senatori PSD, care are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 29/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, în scopul definirii şi clarificării distincţiei dintre atribuţiile ocupaţiei de antrenor de tir sportiv şi cea de instructor de tragere.

Proiectul a fost adoptat cu un amendament potrivit căruia personalul care urmează să desfăşoare în incinta poligonului activităţi permanente de instruire, îndrumare şi supraveghere a tragerilor trebuie să deţină atestatul de instructor.

‘Atestatul de instructor în poligonul de tragere se acordă în condiţiile stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, persoanelor care au obţinut certificatul de calificare cu recunoaştere naţională, însoţit de suplimentul descriptiv, în urma absolvirii cursului de calificare profesională a instructorilor în poligoanele de tragere, organizat de un furnizor autorizat potrivit OG 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor sau persoanelor care au obţinut carnetul sau diploma de antrenor cu specialitatea de tir sportiv, în urma absolvirii cursului de formare şi perfecţionare a antrenorilor organizate de către o entitate acreditată sau autorizată în condiţiile legii’, conform altui amendament admis.

În expunerea de motive se menţionează că proiectul are drept scop clarificarea noţiunilor de antrenor şi instructor, în condiţiile în care, în România, sunt puţini cei care fac distincţie între ceea ce înseamnă un antrenor şi un instructor, aceşti termeni ‘confundându-se de cele mai multe ori şi anulându-se reciproc’.

‘Atribuţiile unui instructor se limitează la a urmări dacă activitatea sportivă se desfăşoară în cele mai bune condiţii, astfel: asigurarea că cei prezenţi în locul unde se desfăşoară activitatea folosesc corect echipamentele pentru a se diminua riscul de accidentare. Sportivilor începători li se explică cum se folosesc echipamentele, urmând ca, ulterior să fie preluaţi de către antrenor. Antrenorul de tir sportiv, profesie reglementată de cod COR 342201 conform specializării în tir sportiv, este calificat să supravegheze şi să efectueze tragerile cu arme letale şi neletale autorizate având o pregătire superioară instructorului în poligonul de tragere’, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. AGERPRES /(A-AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Sursa: AGERPRESS