AcasăStiri generaleSenat - Comisia de buget: OUG 95/2021 privind Programul 'Anghel Saligny', raport...

Senat – Comisia de buget: OUG 95/2021 privind Programul ‘Anghel Saligny’, raport favorabil

Comisia de buget-finanţe a acordat, marţi, raport favorabil, fără amendamente, OUG 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii ‘Anghel Saligny’ cu o valoare de 50 de miliarde de lei, prin care, în perioada 2021 – 2028, autorităţile administraţiei publice locale pot încheia contracte de finanţare multianuală pentru a realiza lucrări pentru alimentări cu apă, canalizare, drumuri de interes local, sisteme de distribuţie a gazelor naturale.

În Comisia de buget-finanţe, în favoarea OUG 95/2021 au fost înregistrate 9 voturi ‘pentru’ şi 3 ‘împotrivă’.

Cele 16 amendamente depuse de USR PLUS la acest proiect au fost respinse.

Comisia de administraţie a Senatului, care este co-raportor pentru acest act normativ, a acordat în urmă cu o săptămână tot raport favorabil.

Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, precum şi unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite conform legii, pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

În cadrul programului se pot realiza construcţii noi sau lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţii, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente.

Obiectivele de investiţii care se realizează în cadrul programului trebuie să fie amplasate pe terenuri şi/sau construcţii, după caz, aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale.

Categoriile de lucrări care vor putea fi finanţate prin Programul ‘Anghel Saligny’ sunt: alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei; sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate; drumuri publice încadrate ca drumuri judeţene, drumuri interes local şi variante ocolitoare ale localităţilor; poduri, podeţe, pasaje, puncte pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice; sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi racordare la sistemul de transport al gazelor naturale.

Pentru sistemele de canalizare şi staţiile de epurare a apelor uzate, beneficiarii trebuie să realizeze lucrările la sistemele de alimentare şi canalizare în maximum 2 ani de la data includerii în lista obiectivelor de investiţii propuse spre finanţare.

Pentru sistemele de distribuţie a gazelor naturale contractele de finanţare se încheie după obţinerea autorizaţiei de construire.

Implementarea, monitorizarea şi verificarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale se realizează de către Ministerul Dezvoltării, împreună cu Ministerul Energiei.

Senatul urmează să dezbată OUG 95/2021 în plen, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks