Senat: Militarii vor primi talonul de pensie şi în format electronic

0
186

Senatorii au adoptat, luni, un proiect iniţiat de parlamentari liberali, care introduce posibilitatea transmiterii documentului de plată a pensiei pentru pensionarii militari şi în format electronic la adresele de email declarate, la solicitarea scrisă a acestora.

Potrivit iniţiatorului, documentul de plată în format electronic va avea aceeaşi valoare ca şi cel livrat în format pe hârtie şi va fi acceptat de către instituţiile care solicită prezentarea acestuia ca dovadă a calităţii de pensionar.

Conform unui amendament admis la proiectul de act normativ, ‘Casele de pensii sectoriale transmit lunar, la domiciliul sau, după caz, la solicitarea beneficiarilor, la reşedinţa acestora din România, prin Compania Naţională ‘Poşta Română’ – S.A. taloanele de plată a drepturilor (…), indiferent de modalitatea de plată pentru care au optat beneficiarii acestora. Casele de pensie sectoriale transmit, la cerere, în format electronic, pe e-mail sau în contul online deschis în portalul fiecărei case sectoriale, talonul de plată beneficiarilor care au optat pentru efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau în cont de card, situaţie în care transmiterea taloanelor de plată se efectuează doar la solicitarea persoanelor îndreptăţite’.

Un alt amendament adoptat prevede că ‘talonul de plată cu privire la sumele plătite se transmite începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card. Talonul de plată cu privire la sumele plătite, transmis în format electronic, produce efecte juridice identice cu talonul de plată cu privire la sumele plătite transmis lunar la domiciliu sau, după caz, la reşedinţa beneficiarilor prin serviciul de corespondenţă standard’.

‘Talonul de plată cu privire la sumele plătite, în format electronic, este acceptat ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice. Instituţiile şi autorităţile publice care îl solicită nu vor condiţiona oferirea de informaţii sau de servicii de prezentarea talonului de plată în format fizic’, potrivit unei modificări admise la proiectul iniţiat de liberali.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea articolului 67 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat va fi trimisă Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz.

Sursa: AGERPRESS