AcasăStiri generaleSibiu: Celebrul dirijor Horia Andreescu, în deschiderea Festivalului Minunata Muzică Nouă

Sibiu: Celebrul dirijor Horia Andreescu, în deschiderea Festivalului Minunata Muzică Nouă

Unul dintre cei mai importanţi dirijori români, Horia Andreescu, va conduce Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, în 4 noiembrie, în deschiderea Festivalului Minunata Muzică Nouă (Brave New Music), când va concerta chitaristul Pablo Márquez (Argentina/Elveţia), a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Colibaba.

‘Deschidem cea de a doua ediţie a festivalului Minunata Muzică Nouă printr-un concert extraordinar susţinut de apreciatul chitarist Pablo Márquez (Argentina/Elveţia). Joi, 4 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Thalia, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu condusă de maestrul Horia Andreescu, Pablo Márquez va cânta în premieră mondială ‘Concertul pentru chitară, orchestră de coarde şi 2 percuţionişti, op. 174’, intitulat ‘Aluvión’, de Dan Dediu, unul dintre cei mai importanţi compozitori români. Evenimentul muzical dirijat de maestrul Horia Andreescu mai include Uvertura la opera Genoveva şi Simfonia nr. 1 în si bemol major op.38 de Robert Schumann’, a precizat purtătorul de cuvânt al Filarmonicii din Sibiu.

Potrivit sursei citate, în cadrul Festivalului Minunata Muzică Nouă vor avea loc concerte, expoziţii, dar şi conferinţe.

‘Joi, 11 noiembrie, de la ora 18.00, vă invităm în ‘Chimniţa’ Filarmonicii, pentru a participa la evenimentul de deschidere oficială a Zilelor Culturii Austriece (ediţia a II-a) organizate de Forumul Cultural Austriac şi a admira o expoziţie neconvenţională, cu roll-up-uri, dedicată poetului Paul Celan. Evenimentul va prilejui discuţii pe teme culturale de actualitate, dar şi un recital de poezie susţinut de actorul Daniel Plier. Tot pe 11 noiembrie, de la ora 19.00, Sala Thalia găzduieşte un concert simfonic în cadrul Brave New Music şi sub auspiciile Zilelor Culturii Austriece. Invitaţii Filarmonicii vor fi soliştii Sorin Petrescu – pian şi Doru Roman – percuţie, iar concertul va fi dirijat de Cristian Lupeş’, a mai arătat Mihai Colibaba.

‘Plurivalenţa artiştilor de secol XXI’ se intitulează conferinţa Brave New Morning Talks de vineri, 12 noiembrie, ora 10.00. Dialogul dintre muzicologul şi jurnalistul Cătălin Sava, pianistul Sorin Petrescu şi dirijorul Cristian Lupeş va avea loc în sala mică a Filarmonicii de Stat Sibiu şi urmăreşte să evidenţieze abilităţile şi competenţele complexe pe care un artist trebuie să le aibă în secolul XXI. Ziua de vineri aduce şi un concert în ‘Chimniţa’ Filarmonicii, de la ora 19.00: JAZZT VIVALDI, prezentat de ImpRoWien Ensemble (Cristian Spătaru – pian şi orchestrator, Alexandru Marian – vioară 1, Graţiela Aranyosi – vioară 2, Cătălina Filipescu – violă, Florian Cristian Dragomir – contrabas) şi soprana Rodica Vică.

Sâmbătă, 13 noiembrie, începând cu ora 10.00, în sala mică a Filarmonicii din Sibiu se va discuta despre susţinerea şi promovarea proiectelor interdisciplinare. Conferinţa moderată de Cătălin Sava, cu participarea extraordinară a actorului Daniel Plier, va evidenţia colaborarea interinstituţională la nivel local între Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’, Teatrul de Balet Sibiu şi Teatrul Gong pentru proiectul ‘Povestea soldatului’. În aceeaşi zi, de la ora 17.00, în sala mică este programat concertul Ansamblului Couleurs din Cluj-Napoca (Carina Coste, flaut; Claudiu Cebotari, clarinet; Toni Vîntur, percu?ie; Alexandru Lazăr, pian; Ana Teodora Buia, vioară; Fodor Lilla Dorottya, viola; Diana Stir, violoncel; dirijor: Alexandru Ştefan Murariu).

În ultima zi a festivalului, duminică, 14 noiembrie, de la ora 10.00, va avea loc o conferinţă în sala mică, despre baletul contemporan şi muzica de scenă din secolul XXI, cu Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet Sibiu, coregrafele Cristina Lilienfeld şi Virginia Negru şi compozitoarea Diana Gheorghiu. Iar începând cu ora 17.00, în sala mare a Filarmonicii de Stat Sibiu, organizatorii propun un spectacol concept de muzică electronică interpretată de Ansamblul IConArts şi coregrafie semnată de Cristina Lilienfeld şi Virginia Negru, în care vor fi proiectate partituri ale avangardistului compozitor român Octavian Nemescu.

Accesul publicului la conferinţele din cadrul festivalului este gratuit. Preţurile biletelor la concertele simfonice din 4 ?i 11 noiembrie sunt după cum urmează: loja centrală etajul 1 – 80 lei, loja centrală etajul 2 – 60 lei, sală parter – 60 lei, loje laterale – 50 lei, balcon scenă – 30 lei. Pentru concertele şi recitalurile camerale, biletele vor costa 30 lei (acces general). În plus, pentru participarea la toate concertele festivalului, doritorii pot profita de un abonament în valoare de 100 lei. Biletele şi abonamentele se vor pune în vânzare, în următoarele zile, la casa de bilete a FSS şi online pe iabilet.ro.

Accesul publicului se face în limita a 30% din numărul total de aproximativ 400 de locuri disponibile, ca măsură de siguranţă sanitară. Participarea la evenimente este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin.(2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Dovada vaccinării sau trecerii prin boală pentru cetăţenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi scanat de organizator prin aplicaţia mobilă de verificare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks