AcasăStiri generale'Steaua fără nume' şi 'D'ale Carnavalului', miercuri, în Festivalul Naţional de Teatru

‘Steaua fără nume’ şi ‘D’ale Carnavalului’, miercuri, în Festivalul Naţional de Teatru

‘Steaua fără nume’, ‘D’ale Carnavalului’ sau ‘UFO’ se numără printre spectacolele celei de-a cincea zile a Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 31, care se desfăşoară online, gratuit, pe site-ul www.fnt.ro, până pe 14 noiembrie.

* De la ora 17,00, producţia Teatrului German de Stat din Timişoara, ‘Apres Ski – Linişte aici sus!’ de Klaus Eckel, cu Niko Becker, care semnează, de altfel, şi dramatizarea şi conceptul, este disponibilă pentru vizionare.

‘Spectacolul ‘Apres Ski’ este un fragment de linişte. Este vorba de o linişte pe care noi nu o prea mai întâlnim în vieţile noastre de zi cu zi. Rareori avem momente de repaus complet. Mai ales acum, că suntem tot mai conectaţi la Internet, la Facebook, la Instagram, la Whatsapp şi aşa mai departe, nu prea există momente în care să nu ne concentrăm atenţia asupra unui lucru din jurul nostru. (…) În spectacolul ‘Apres Ski’ e vorba de un om care se trezeşte brusc într-o linişte dintr-asta completă. Cât de adânc ajunge acest om să sape în el în 14 ore?’, spune Niko Becker.

* Spectacolul ‘Conferinţa iraniană’ de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Bobi Pricop, poate fi văzut, de la ora 19,00, până vineri seară. Producţia Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu îi are în distribuţie pe Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Adrian Neacşu, Ofelia Popii, Diana Văcaru-Lazăr, Ciprian Scurtea, Marius Turdeanu, Pali Vecsei, Victor Rebengiuc, Raluca Iani, şi cu Ioana Blaga-Frunzescu, Viorel Raţă, Liviu Vlad.

‘Piesa asta este despre cum putem învăţa să trăim într-o lume cu valori, culturi şi credinţe diferite de ale noastre. Despre cum putem deveni mai conştienţi de ce e în noi şi în afara noastră. Vîrîpaev reia una dintre temele esenţiale pentru el – comunicarea sau, mai degrabă, lipsa ei. Crizele politice sau familiale, războaiele, conflictele de orice fel, dilemele etice, toate pornesc de la neînţelegeri, de la probleme de comunicare. Aşa că, în ‘Conferinţa iraniană’, el propune o conversaţie deschisă despre experienţele noastre personale specifice, despre călătoriile spirituale ale fiecăruia dintre noi, dar şi despre cum se împletesc ele în imaginea de ansamblu. Cred că e important să ne educăm în privinţa diverselor moduri de a trăi şi de a gândi, de a fi pe această planetă. Şi, totodată, să avem mintea deschisă la propunerea lui Vîrîpaev, aceea de a încerca să stabilim căi de comunicare cu celălalt prin libertate, toleranţă şi acceptare’, a declarat Bobi Pricop.

* ‘Steaua fără nume’ de Mihail Sebastian, în regia lui Cristian Ban, de la Teatrul ‘Maria Filotti’ din Brăila, va putea fi urmărită de la ora 21,00 până vineri, la aceeaşi oră. Din distribuţie fac parte actorii Narcisa Novac, Nicholas Caţianis jr., Dan Moldoveanu, Monica Ivaşcu, Marcel Turcoianu, Adrian Ştefan, Blanca Doba, Elena Andron, Ciprian Chiricheş.

‘Într-un mic orăşel de provincie, într-o gară în care nu opresc trenurile rapide, existenţa blândă a localnicilor este răvăşită de sosirea unei scântei din ‘lumea mare’. O străină fără bilet şi fără acte, fugită din cazino, aduce cu ea parfumul subtil şi periculos al distracţiei celor bogaţi. În braţele unui timid profesor de astronomie, Mona cunoaşte dragostea cea mare. Cea adevărată. Cea cosmică. Şi o stea primeşte un nume!’, se arată în descrierea spectacolului.

* Producţia Teatrului Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti, ‘D-ale carnavalului’ de I.L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, va putea fi vizionată de la ora 22,00. Din distribuţie fac parte Irina Movilă, Natalia Călin, Rodica Ionescu, Claudiu Bleonţ, Gavril Pătru, Emilian Oprea, Ionuţ Toader, Mihai Munteniţă, Mihai Calotă, Ciprian Nicula.

‘Prin spectacolul ‘D-ale carnavalului’, Alexandru Dabija ne propune o cutremurătoare viziune a vidului şi a deriziunii umane contemporane, o montare modernă şi fidelă textului caragialian, de un umor care nu mai e binevoitor, ci mai degrabă vitriolant. Un spectacol provocator, a cărui estetică se apropie de cea a filmului mut, care scoate la lumină cu mijloace realiste absurdul condiţiei umane. Asistăm aici la un carnaval al mizeriei, golului şi nimicniciei’, se arată în prezentarea spectacolului.

* În secţiunea ‘In memoriam Ion Caramitru’ este programat spectacolul ‘UFO’ de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, cu Ada Galeş, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu, Ion Caramitru. Spectacolul este disponibil pentru vizionare de miercuri, de la ora 20,00, până la ora 21,20.

* Tot miercuri, de la ora 23,00, pe Radio România Cultural, este ‘Paracliserul’ de Marin Sorescu, adaptare radiofonică şi regie artistică semnate de Mihai Lungeanu, în interpretarea lui Marcel Iureş.

* La Radio România Actualităţi poate fi ascultată, de la ora 23,05, ‘Fuga’ ep.3, de Mihail Bulgakov, adaptare radiofonică şi regie artistică Diana Mihailopol. Din distribuţie fac parte Marius Bodochi, Marius Stănescu, Şerban Pavlu, Rodica Mandache, Mihai Constantin, Gelu Niţu, Nicoleta Lefter, Dan Aştilean, Andrei Sabău, Florentina Ţilea, Gavril Pătru, Marian Lepădatu, Daniel Badale, Ionuţ Grama, Lucian Ionescu, Ionuţ Vişan, Cezar Antal, Marcela Motoc, Ruxandra Maniu, Răzvan Popa, Daniel Tudorică, Maria Magdalena Pisaltu, Domnica Ţundrea, Patricia Prundea, George Rotaru, Răzvan Bratu, Vlad Ciubotaru, Gabriel Gheorghiu, Emanuel Varga.

* Până pe 14 octombrie poate fi urmărit, în variantă video, interviul realizat de Andreia Bârsan cu Ion Caramitru la Radio BucureştiFM, precum şi înregistrări realizate de Attila Vizauer la Teatrul Naţional Radiofonic: Vorba de cultură / Oglinda firii / Colecţie 78 de spectacole radiofonice.

* Expoziţia ‘Shylock – ultimul rol, expoziţie virtuală’ este disponibilă pentru vizionare până pe 14 noiembrie. Dedicată memoriei actorului Ion Caramitru, expoziţia virtuală cuprinde fotografii din spectacolul ‘Neguţătorul din Veneţia’ de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, o producţie a Teatrului Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti. De asemenea, de la ora 22,30, poate fi ascultată emisiunea ‘Reţeaua de idoli’ cu Irina Păcurariu în dialog cu Ion Caramitru.

* Ziua de miercuri este deschisă de conferinţa ‘Next on stage. perspective în scenografie (sesiunea e)’, de la ora 12,00.

* Videoprezentarea instalaţiei ‘Fluid Memory (videoprezentare)’ de Andrei Cozlac, realizată în colaborare cu artistul Silviu Apostol, este online începând de miercuri, ora 16,00, până pe 14 octombrie, ora 24,00. Instalaţia video interactivă urmăreşte explorarea momentului în care individul este privat de dinamica socială, se arată pe site-ul fnt.ro.

* În aceeaşi zi, de la ora 16,30, este disponibilă pentru vizionare ‘AR(t)EST II’, o instalaţie compusă din obiecte, fotografii, video şi sunet care va reuni intervenţiile celor peste 60 de oameni din zona culturală – cadre din perioada de recluziune. Proiectul este iniţiat de actriţa Vero Nica şi artistul vizual Andu Dumitrescu.

* De la ora 23,30, este programată instalaţia ‘Interior – Lumină’, scenografie, decor, costume şi light design – Mihai Păcurar. Din distribuţie fac parte Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Taloş, Adonis Tanţa, care vor citi texte de Oana Hodade, Ioana Hogman, Oana Mardare, Mihai Păcurar, Doru Taloş, Adonis Tanţa.

‘De ce e atât e greu să ne deschidem când vine vorba despre a ne explora propria depresie? De ce suntem puşi în dificultate când vine momentul să ne gestionăm identitatea? Dar când aceasta se dezintegrează? Ce se întâmplă în creierul nostru când suntem pe muchie?’, spune regizorul Mihai Păcurar.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks