Acasă93Sute de refugiaţi cazaţi în luna martie în municipiul Arad, dar numai...

Sute de refugiaţi cazaţi în luna martie în municipiul Arad, dar numai 24 de cereri de decontare a cheltuielilor

Sute de refugiaţi ucraineni au fost cazaţi de persoane sau firme din municipiul Arad, pe parcursul lunii martie, dar numai 24 de cereri de decontare a cheltuielilor de hrană au fost depuse la Primăria Arad, la finalul termenului, reprezentaţii comunităţii ucrainenilor din judeţ considerând că acesta este ‘un semn al dorinţei românilor de a ajuta’.

Primăria Arad a transmis, la solicitarea AGERPRES, că toate cele 24 de cereri sunt doar pentru decontarea cheltuielilor de hrană, adică 20 de lei pe zi, în condiţiile în care ‘nu au apărut normele de aplicare şi pentru decontarea pentru persoane fizice a cheltuielilor de cazare, pentru care nu există nici formularul de solicitare’.

Conform Primăriei, majoritatea cererilor sunt pentru mai mulţi refugiaţi cazaţi, unele sunt pentru câteva zile de cazare, iar altele sunt chiar pentru o lună de cazare. În total, cele 24 de cereri se ridică la suma totală de 42.440 lei.

Cererile pentru decontarea cheltuielilor făcute cu hrana refugiaţilor în luna martie s-au putut depune până marţi la terminarea programului cu publicul.

Referitor la numărul mic de cereri, preşedintele filialei Arad a Uniunii Ucrainenilor din România, Gavrilă Miculaiciuc, a declarat, pentru AGERPRES, că marea majoritate a celor care i-au găzduit pe refugiaţi nu au fost interesaţi de bani, dorind doar să ajute.

‘În municipiul Arad au fost cazaţi la persoane fizice acasă, dar şi de către diverse companii, sute de refugiaţi ucraineni, pe parcursul lunii martie. Faptul că sunt puţine cereri de decontare este un semn al dorinţei românilor de a ajuta, nu de a scoate profit din necazul altora. Pe de altă parte, mulţi refugiaţi s-au aflat în tranzit, astfel că au fost cazaţi o noapte, două sau trei, deci nici suma ce ar fi obţinută de la stat nu ar fi reprezentativă. Mai este şi categoria celor care nu ştiu de apariţia reglementărilor legale care permit decontarea acestor cheltuieli’, a spus Gavrilă Miculaiciuc.

El a precizat că în acest moment în judeţ mai sunt cazaţi peste 200 de ucraineni.

În 23 martie, Guvernul a aprobat OUG nr. 28, prin care românii care au găzduit sau găzduiesc refugiaţi proveniţi din Ucraina pot să beneficieze la cerere de decontarea unor cheltuieli, şi anume 20 de lei/zi pentru hrană şi 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită. Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă vor achita sumele prevăzute în situaţiile centralizatoare transmise de primării în zece zile lucrătoare. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks