Acasă55Teleman: Codul Comunicaţiilor va trebui adoptat până la finalul lunii noiembrie; procesul...

Teleman: Codul Comunicaţiilor va trebui adoptat până la finalul lunii noiembrie; procesul de avizare – aproape de final

Codul Comunicaţiilor va trebui adoptat până la finalul lunii noiembrie pentru a evita infringementul, a afirmat, marţi, ministrul demisionar al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian-Sergiu Teleman, arătând că procesul de avizare este aproape de final.

‘Avem o Lege 5G. Această lege, împreună cu Codul Comunicaţiilor, va permite organizarea licitaţiilor pentru alocarea de spectru pentru comunicaţiile 5G. Este un lucru care va aduce venituri importante la buget. Procesul de avizare pentru Codul Comunicaţiilor este aproape la final. Va intra în CSAT, apoi va intra în Parlament, unde până la finalul lunii noiembrie, pentru a evita infringementul, va trebui adoptat. Au fost discuţii foarte intense, au fost foarte multe opinii asupra acestei legi, dar o avem’, a spus Teleman.

El a arătat că o a doua lege foarte importantă pe care România va trebui să o adopte este Connectivity Toolbox.

‘Este legea care reglementează măsurile care facilitează dezvoltarea de reţele de comunicaţii avansate. Procesul de avizare este realizat în proporţie de 90%. În scurt timp vom adopta şi această lege care va genera cadrul legal pentru ca operatorii, instituţiile private să îşi poată face planurile de investiţii în aceste infrastructuri de comunicaţii’, a asigurat Teleman.

Ciprian Teleman a mai informat că Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a contribuit la organizarea Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Comunicaţiilor, cel mai mare eveniment al lumii comunicaţiilor, care se va desfăşura în România la finele lunii septembrie şi începutul lui octombrie 2022.

‘E un eveniment care se întoarce în Europa după foarte mai mulţi ani, după 30 de ani, şi ţara gazdă este România. Am iniţiat demersurile necesare pentru ca Guvernul să aprobe acest acord de ţară gazdă’, a spus ministrul.

Acesta a mai arătat că la Poşta Română şi la Societatea Română de Radiocomunicaţii (SNR) a iniţiat procesul de recrutare a managementului conform Ordonanţei 109, ceea ce va permite ca aceste două instituţii să aibă conduceri ‘stabile, desemnate prin concurs’, care să pună baza redresării financiare şi modernizarea companiilor.

‘La SNR, o nouă conducere a făcut un plan de modernizare a serviciilor, printre acestea intrând radio digital, comunicaţiile 5G, intrând reţelele de avertizare la pericole. De asemenea, în portofoliul Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii intră şi staţiile RADAR, staţiile de transmisii prin satelit de la Cheia, dar anul acesta implementăm un proiect de RADAR spaţial, pentru că o bună parte din comunicaţii se fac prin satelit, spaţiul în momentul de faţă este abundent în obiecte periculoase pentru sistemele de sateliţi. Şi atunci monitorizarea lor poate preveni distrugerea acestor infrastructuri. În România vom avea un punct din care vor fi colectate şi generate date pentru prevenirea acestor dezastre’, a mai spus ministrul Ciprian Teleman.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks