AcasăStiri generaleTimiş: Aleşii locali au votat prelungirea contractului de concesiune pentru delegarea gestiunii...

Timiş: Aleşii locali au votat prelungirea contractului de concesiune pentru delegarea gestiunii Colterm

Aleşii locali au votat, în şedinţa extraordinară de marţi, prelungirea cu încă trei luni a contractului de concesiune pentru delegarea gestiunii serviciului public de producere a energiei termice şi electrice, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice al societăţii Colterm.

Preşedintele de şedinţă, viceprimarul Ruben Laţcău, a anunţat că a trimis proiectul la Consiliul Concurenţei pentru aviz şi că ‘din punctul de vedere al Consiliului Concurenţei şi al ANRE, întocmirea unui nou contract de delegare este în regulă’.

Consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) a vrut să afle dacă după expirarea acestor trei luni de prelungire a contractului va urma o licitaţie pentru furnizorul de termoficare şi alte detalii legate de contract. Viceprimarul i-a răspuns că nu este jurist de profesie, iar punctele de vedere ale consilierului Roxana Iliescu vor fi transmise avocaţilor din AGA a Colterm.

‘În februarie, am votat prelungirea, pentru că termenul contractual se împlinea la 30 aprilie, adică exact cu trei luni înainte, aşa cum prevede acest contract. Astăzi, în contextul în care acest contract încetează la 30 august, venim cu această prelungire contrar dispoziţiilor contractuale. Eu asta vă rog să ne explicaţi’, a solicitat Iliescu.

Fostul viceprimar Dan Diaconu (PNL) a subliniat că cineva trebuie să furnizeze apă caldă şi căldură abonaţilor sistemului centralizat de încălzire, dar şi-a exprimat incertitudinea legat de avizul Consiliului Concurenţei. El a cerut şi detalii legate de viitorul preţ al gigacaloriei, în condiţiile în care primarul Dominic Fritz a anunţat marţi că doreşte ca în acest sezon de iarnă Colterm să folosească gazul, şi nu cărbunele pentru producerea căldurii, întrucât ar fi mai ieftin.

‘Mă miră puţin incertitudinea legată de avizul Consiliului Concurenţei, de termenii folosiţi mai nou şi încep să mă cutremur la ce ni se va oferi din partea specializatei firme de avocatură, care trebuia să ne prezinte până la 30 iunie nişte elemente. Atât cât îmi aduc eu aminte despre avizul Consiliului Concurenţei, primele două documente cerute acolo sunt proiectul contractului de delegare şi studiul de oportunitate. Studiul de oportunitate nu l-am avut vreodată pe ordinea de zi. Acesta este important, pentru că acolo puteam vedea care este viitorul termoficării, ca acţionar unic (Consiliul Local Timişoara, n.r.) al acestei societăţi de energie termică (Colterm). Dacă studiul este la Consiliul Concurenţei, este o mare problemă, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla dacă acest studiu vine cu avizul Consiliului Concurenţei şi eu fac un amendament pe care Consiliul Local îl votează. Mă întreb cum s-a făcut acest demers’, a detaliat Dan Diaconu.

Pe de altă parte, Diaconu a susţinut că fiecare gigacalorie care pleacă de la Colterm aduce un minus şi mai mare bugetului local. ‘Pentru că nu am votat nici preţul aprobat anul trecut pentru gigacalorie, iar astăzi am aflat ce diferenţă mare este legat de certificatele verzi privind preţul pe gaz şi cel pe cărbune, fără ca acel cineva (primarul Dominic Fritz, n.r.) să ne spună cu cât cumpără Colterm gazul în momentul de faţă şi cât a explodat preţul gazului în ultimele săptămâni. Rugămintea pentru AGA este să ni se prezinte în modul cel mai detaliat şi mai profesionist calculul de preţ pe gigacalorie cu combustibil pe cărbune şi pe gaz, ambele incluzând preţul certificatelor verzi’, a spus Dan Diaconu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks