Acasă93Timiş: Autorităţile au activat cinci puncte de prim ajutor pe durata caniculei

Timiş: Autorităţile au activat cinci puncte de prim ajutor pe durata caniculei

Autorităţile locale au anunţat, miercuri, activarea a cinci puncte publice de prim ajutor destinate persoanelor surprinse de caniculă pe stradă, având în vedere că în judeţ a fost anunţat cod roşu de caniculă pentru următoarele două zile, când temperaturile vor urca până la 39 – 41 de grade Celsius.

‘Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod roşu de caniculă, temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat în perioada 24 – 25 iunie, pe raza judeţului Timiş. Temperaturile vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade Celsius, iar în cursul nopţii, valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20 – 24 de grade. Pentru a veni în sprijinul populaţiei, începând de joi se vor constitui cinci puncte de acordare a primului ajutor, care vor funcţiona în intervalul orar 11,00 – 19,00, patru în Timişoara şi unul în Lugoj’, a anunţat ISU Timiş.

Locaţiile de prim ajutor sunt amplasate, în Timişoara, în interiorul Oficiului Poştal nr.1 (Bd. Revoluţiei 1989 nr. 2), al Operei Române Timişoara (Agenţia de bilete, strada Mărăşeşti nr. 2), Oficiului Poştal nr. 5 (Ghişeul nr. 1, strada 1 Decembrie nr. 90) şi în Piaţa Iosefin.

În Lugoj, spaţiul de prim ajutor este amenajat vizavi de sediul Poliţiei din municipiu, în Piaţa Iosif Constantin Drăgan.

Cele 5 puncte de acordare a primului-ajutor sunt asigurate de personal din cadrul şcolilor postliceale de specialitate şi al Societăţii de Cruce Roşie Timiş.

Aceste puncte de prim-ajutor nu se substituie controlului medical de specialitate şi consultaţiilor la cabinetul medicului de familie, precizează sursa citată.

Pentru a evita riscurile generate de temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă, medicii atenţionează populaţia să respecte câteva reguli de protecţie: rămânerea în casă şi limitarea expunerii la soare, petrecerea zilelor călduroase în spaţii răcoroase, mese servite regulat, echilibrate şi uşoare, evitarea utilizării sării, consum de apă, limitarea consumului băuturilor alcoolice.

Persoanele care au epilepsie, afecţiuni cardiace, renale sau hepatice şi cele care au probleme cu reţinerea lichidelor în corp, să restricţioneze utilizarea lichidelor şi să consulte medicul înainte de a creşte aportul acestora.

De asemenea, persoanele care trebuie să iasă din locuinţe ziua, să poarte haine uşoare, răcoroase, deschise la culoare, care acoperă cât mai mult pielea, să-şi protejeze faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi, să poarte ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde).

Copiii şi animalele nu trebuie lăsate singure, în autovehicule închise.

Se mai recomandă evitarea muncilor extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks