Acasă652Timiş: Investigaţiile de imagistică de la Spitalul 'Victor Babeş' ale pacienţilor COVID,...

Timiş: Investigaţiile de imagistică de la Spitalul ‘Victor Babeş’ ale pacienţilor COVID, preluate temporar de Municipal şi Judeţean

Autorităţile locale au decis, joi seara, ca pentru stabilirea gradului de afectare a plămânilor în cazurile grave de COVID să fie folosit computerul tomograf (CT) de la Spitalul Judeţean Timişoara şi pentru cele mai uşoare, aparatul de radiologie de la Spitalul Municipal, după ce CT-ul de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ‘Victor Babeş’ din Timişoara s-a defectat.

Piesa defectă solicitată de spital va sosi într-o săptămână.

Primarul Dominic Fritz a anunţat că împreună cu reprezentanţii Prefecturii şi directorii spitalelor implicate s-a hotărât un plan de acţiune astfel ca pacienţii de la Spitalul ‘Victor Babeş’ să beneficieze de serviciile de imagistică necesare, până la achiziţionarea unui aparat nou.

‘Am discutat şi cu Ministerul Sănătăţii şi am cerut urgentarea acestei achiziţii pe care Primăria Timişoara o cofinanţează cu 10%. Documentele sunt deja transmise la Bucureşti de câteva săptămâni. Am făcut împreună un plan, ca până la schimbarea piesei defecte, care costă câteva zeci de mii de euro şi va ajunge într-o săptămână, să fie folosit CT-ul de la Spitalul Judeţean pentru cazurile grave iar pentru cazurile mai uşoare să fie folosit RX-ul de la Spitalul Municipal’, a spus Dominic Fritz.

În cadrul întâlnirii s-a mai decis ca în weekend şi de sărbători să fie detaşat la Spitalul ‘Victor Babeş’ personal specializat pentru operarea CT-ului de la alte unităţi medicale din Timişoara şi judeţ, pentru a degreva personalul spitalului de boli infecţioase, care a fost foarte solicitat în ultima vreme.

‘Rezolvăm urgenţele (…) şi proiectăm împreună cu medicii, experţii, directorii de spitale viitorul sistemului de sănătate din Timişoara, ca infrastructură, accesibilitate şi tehnologie’, a adăugat primarul Dominic Fritz.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ‘Victor Babeş’ din Timişoara a anunţat, joi dimineaţa, că nu mai poate realiza investigaţii imagistice de tip computer tomograf persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, după ce aparatul a cedat din cauza suprasolicitării, unitatea având nevoie şi de un al doilea aparat similar, chiar dacă actualul va fi reparat.

Computerul tomograf este aparatul cu ajutorul căruia se realizează investigaţiile imagistice pentru depistarea gradului de infecţie cu SARS-CoV-2, pe baza rezultatelor scanărilor CT fiind evaluate leziunile pulmonare de COVID-19 şi se poate stabili ‘încadrarea în boală’, se poate observa cât este de puternică afectarea pulmonară a pacientului, ceea ce duce la clasificarea în formă medie sau severă a bolii.

Directorul medical Diana Manolescu a precizat că unitatea medicală a atras atenţia încă de la începutul lunii ianuarie că CT-ul, folosit la capacitate maximă în toată această perioadă, poate să cedeze în orice moment.

‘De la o lună la alta, numărul investigaţiilor imagistice a crescut exponenţial. Doar în ultimele şase luni am făcut aproape 10.000 de scanări unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. De peste 1.000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019. Acestora li se adaugă alte câteva mii de investigaţii făcute pacienţilor cu alte afecţiuni pulmonare’, a spus Diana Manolescu.

Managerul Spitalului ‘Victor Babeş’ Timişoara, dr. Cristian Oancea, a subliniat că nu mai pot fi evaluaţi imagistic pacienţii care vin în triaj iar pe parcursul unei săptămâni, cât va dura înlocuirea piesei, este vorba de câteva sute de oameni care au nevoie de ajutor.

Computerul tomograf de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ‘Victor Babeş’ Timişoara a fost achiziţionat în 2018.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks