Acasă652Transplantul de celule stem, unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cancerele...

Transplantul de celule stem, unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cancerele de sânge

Opţiunile de tratament au crescut semnificativ, iar unul dintre tratamentele cancerelor de sânge care s-au dovedit a fi cele mai eficiente este transplantul de celule stem hematopoietice, susţin specialiştii.

‘În fiecare an, trei din 100.000 de români sunt diagnosticaţi cu un cancer de sânge, în timp ce în lume, la fiecare 35 de secunde, o persoană află că suferă de o astfel de boală. În ultimii ani, opţiunile de tratament au crescut semnificativ, iar unul dintre tratamentele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente este transplantul de celule stem hematopoietice. Principalul avantaj al transplantului de celule stem hematopoietice este că oferă o şansă la vindecare sau de remisiune îndelungată pacienţilor care suferă de cancere de sânge şi au indicaţie pentru această procedură’, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România, transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Cancerelor de Sânge, care este marcată în fiecare an pe data de 28 mai.

Cancerele hematologice beneficiază de una dintre cele mai avansate arii de cercetare, în ultimii ani descoperindu-se noi terapii personalizate, ţintite, care oferă şanse de vindecare şi cazurilor refractare la tratamentul standard, susţine preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, Alina Tănase.

Potrivit acesteia, toate tipurile de transplant de celule stem hematopoietice au devenit terapii de rutină în România.

‘Pacienţii care suferă de un cancer de sânge au din ce în ce mai multe opţiuni de tratament, lucru care poate fi observat în rezultatele tot mai îmbucurătoare ale terapiilor şi în calitatea vieţii’, spune Cezar Irimia, preşedintele FABC, citat în comunicat.

Unul dintre tratamentele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente până acum pentru cancerele de sânge este transplantul de celule stem hematopoietice – o procedură utilizată pentru a înlocui măduva osoasă bolnavă cu una sănătoasă, care poate produce celule sanguine normale.

‘Donator poate fi un membru al familiei sau o persoană necunoscută, înregistrată într-un registru de donatori voluntari. Condiţiile sunt să fie o persoană sănătoasă şi să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani. În acest moment, în România sunt aproape 100.000 de persoane înscrise în registru şi 45 de oameni în aşteptarea unui donator compatibil. Întrucât şansele de a fi compatibil cresc cu cât vecinătatea este mai mare, îi încurajez pe români să se înscrie în registru şi să devină şansa la viaţă pentru alţi oameni’, afirmă dr. Traian Laurian Arghişan, directorul general interimar al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Transplantul este indicat ca tratament pentru mai multe boli, cum ar fi leucemie acută, mielom multiplu, dar şi anemie aplastică severă, siclemie, talasemie majoră, boli imunodeficitare, anemia Fanconi, dereglări metabolice ereditare etc.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate fi de două tipuri: autotransplant (transplantul propriilor celule stem) şi alotransplant (transplantul de la donator). Celulele stem sunt administrate pacientului sub forma unei transfuzii, indiferent de metoda prin care au fost donate. În cazul ambelor tipuri de transplant, recuperarea pacientului poate dura luni sau ani.

Autotransplantul de celule stem hematopoietice (sau transplantul autolog) este o procedură terapeutică ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la pacient, păstrarea lor în condiţii speciale şi reinfuzarea lor după un tratament cu doze mari de chimioterapie sau radioterapie.

Scopul autotransplantului este de a distruge celulele tumorale reziduale şi de a restabili funcţia măduvei osoase, care este afectată de tratamentele agresive.

Autotransplantul se foloseşte în special pentru tratarea unor boli maligne hematologice (mielom multiplu, limfoame maligne etc.) însă nu toţi pacienţii sunt eligibili pentru această procedură. Alotransplantul de celule stem hematopoietice este o procedură terapeutică ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil şi transfuzarea lor la un pacient care are nevoie de înlocuirea măduvei osoase bolnave sau distruse, precizează sursa citată.

Scopul alotransplantului este de a restabili producţia normală de celule sanguine şi de a induce un efect grefăcontra-tumoră, adică o reacţie imună a celulelor donatorului împotriva celulelor tumorale. Alotransplantul se foloseşte în special pentru tratarea unor boli maligne hematologice, dar şi pentru tratarea unor boli non-maligne, cum ar fi anemia aplastică severă, mai spun specialiştii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks