Tulcea: Decolmatarea complexelor Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu, aproape finalizată

0
166

Proiectul de decolmatare a complexelor Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu se va finaliza peste cel mult două luni, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bîscă.

Cele trei proiecte de decolmatare demarate anul trecut au fost gândite ca măsură de prevenţie, însă, în momentul de faţă, având în vedere temperaturile ridicate din ultima perioadă ele pot constitui o soluţie, potrivit sursei.

Lucrările în cadrul proiectului care vizează complexul Gorgova-Uzlina au început anul trecut, au un buget total estimat de 14,2 milioane de lei şi vizează adâncirea cu aproximativ 50% a opt canale cu o lungime totală de circa 34 de kilometri.

‘Proiectul de decolmatare Gorgova-Uzlina, primul început, este realizat în proporţie de 95% şi cred că în cel mult două luni se va încheia’, a precizat Viorica Bîscă.

Referindu-se la proiectul care vizează decolmatarea zonelor Dunavăţ-Dranov, Razim-Sinoe, Sinoe-Istria-Nuntaşi, reprezentanta ARBDD a menţionat că acesta este realizat în proporţie de 35%, iar cel privind decolmatarea complexelor Şontea-Fortuna, Matiţa-Merhei şi Somova-Parcheş este realizat în proporţie de 25%.

‘Proiectul privind complexul Şontea-Fortuna este ultimul început şi cel care a necesitat cele mai ample lucrări de amenajare a terenului’, a mai menţionat Viorica Bîscă.

Potrivit acesteia, ARBDD a depus la Ministerul Mediului toate documentaţiile necesare demarării unui nou proiect de decolmatare care vizează lacurile Uzlina şi Fortuna, lucrările urmând să fie finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Proiectul ‘Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice – complexele lacustre Dunavăţ-Dranov, Razim-Sinoe, Sinoe-Istria-Nuntaşi’ are un buget total estimat de 13.037.015,21 lei şi vizează decolmatarea a circa 30 de kilometri de canale.

Proiectul ‘Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice – complexele lacustre Şontea-Fortuna, Matiţa-Merhei şi Somova-Parcheş’ are un buget total estimat de 35.910.901,99 lei şi vizează reconstrucţia ecologică a circa 90 de kilometri de canale.

Toate proiectele aflate în derulare sunt realizate în parteneriat cu Institutul Naţional Delta Dunării şi Universitatea ‘Dunărea de Jos’ din Galaţi, sunt finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi au ca termen de încheiere finalul anului 2023.

Sursa: AGERPRESS