Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) a sărbătorit, marţi, 50 de ani de la înfiinţare prin acordarea unor diplome de excelenţă unor specialişti din instituţie, evenimentul desfăşurându-se în cadrul simpozionului internaţional ‘Delte şi zone umede’.
În deschiderea simpozionului, ministrul Mediului, Barna Tanczos, le-a transmis felicitări specialiştilor INCDDD şi şi-a exprimat încrederea că cercetătorii prezenţi la eveniment vor discuta despre directivele europene care trebuie aplicate şi în România.
‘Timp de 50 de ani, Institutul a analizat toate datele şi informaţiile pentru a găsi obligaţiile pe care le avem faţă de natură şi ne-a arătat cum să trăim în armonie cu natura şi cum să intervenim, cum să organizăm aceste intervenţii în natură în mod ecologic, astfel încât să lăsăm delta, această bijuterie unică, moştenire şi copiilor noştri’, a afirmat ministrul Mediului, prezent online la simpozion.
Simpozionul a continuat cu o prezentare a istoriei INCDDD, care a fost urmată de acordarea unor diplome de excelenţă foştilor directori ai institutului Mircea Staraş, Romulus Ştiucă, Alexandru Volcov şi Ion Munteanu, precum şi cercetătorului în resursa piscicolă Vasile Oţel.
Totodată, a fost subliniată cooperarea dintre arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeală ‘Gavrilă Simion’ şi INCDDD prin acordarea unei diplome de excelenţă cercetătorilor Janos Boton Kiss şi Victor-Henrich Baumann.
‘Astăzi avem posibilitatea de a evidenţia încă o dată activitatea de cercetare a institutului prin excelenta pregătire ştiinţifică a cercetătorilor INCDDD dobândită în atmosfera mediului intelectual din institut în care s-au format specialişti de renume mondial ce au susţinut cu succes lucrări ştiinţifice în publicaţii recunoscute de mediul academic, cercetători care şi-au dedicat întreaga activitate înţelegerii fenomenului Delta Dunării’, a declarat directorul institutului, Marian Tudor.
De altfel, în timpul simpozionului, INCDDD a primit diplome de excelenţă pentru activitatea desfăşurată, una dintre ele fiind acordată de preşedintele Institutului de Geografie al Academiei Române, academicianul Dan Bălteanu.
Cea de-a 28-a ediţie a simpozionului ‘Delte şi zone umede’ a continuat cu prezentarea unor lucrări ştiinţifice privind starea mediului în Deltă, marţi după-amiază urmând să fie prezentată Iniţiativa 3D, Decarbonizarea Deltei Dunării.
Lucrările simpozionului cuprind patru secţiuni care acoperă mai multe domenii de cercetare, biodiversitate şi conservarea naturii, factori de mediu, impact antropic, noi abordări de cercetare referitoare la schimbările climatice din UE – Carbon neutral 2050, resurse naturale şi socio-economice, GIS & sisteme modelare.
Evenimentul care se va încheia sâmbătă, 18 septembrie, este patronat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Asociaţia BENA, fiind organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Tulcea, ICEM Tulcea şi ARBDD Tulcea.
Înfiinţat în anul 1970, INDD are ca obiect principal de activitate efectuarea de cercetări fundamentale şi aplicative în domeniul ecologiei şi protecţiei mediului, cu scopul de a fundamenta managementul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi în alte zone umede de interes naţional şi internaţional pentru conservarea biodiversităţii şi pentru dezvoltare durabilă. Jubileul nu a putut fi organizat anul trecut, din cauza crizei sanitare. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)