Un muzeu al Ţării Vrancei, primul al unei zone etnografice din judeţ, va fi deschis la Vidra

0
316

Un muzeu al Ţării Vrancei, primul al unei zone etnografice din judeţ, va fi inaugurat duminică, la Vidra, în cea mai veche şcoală din zonă, potrivit directorului Muzeului Vrancei, Romeo Valentin Muscă.

‘Inaugurăm duminică, la Vidra, primul muzeu din mediul rural al unei zone etnografice, Muzeu Ţării Vrancei, în prima şcoală din ocolul Vrancei, construită la 1850 în centrul localităţii cu acelaşi nume. Muzeul va găzdui elemente de specific local din cele aproape 20 de sate ale Vrancei arhaice, de la Vidra în sus: Valea Sării, Tulnici, Nereju, Năruja, Vrâncioaia, Nistoreşti, Spulber, Paltin, Negrileşti etc. Vom avea elemente etnografice, elemente de arhitectură locală, o biserică de lemn în miniatură, icoane vechi, documente privind istoria a două schituri ale Vrancei, expoziţii de olărit cu exponate de la Ireşti, unde a existat o cultură a olăritului, astăzi aproape dispărută. Vom avea, de asemenea, îmbrăcăminte tradiţională din satele Ţării Vrancei şi alte elemente care alcătuiau universul proxim al ţăranului vrâncean’, a declarat, pentru AGERPRES, Valentin Muscă.

Toate aceste exponate ce vor fi prezentate la Vidra au fost găsite în depozitul Muzeului Vrancei, care, potrivit directorului muzeului, este ‘cea mai mare comoară a judeţului Vrancei, care găzduieşte în prezent zeci de mii de produse ţinute în păstrare, multe din ele niciodată expuse’.

Muzeul va avea şi caracter didactic, întrucât aici se vor ţine, periodic, şezători pentru cei care vor vrea să deprindă arta cusutului, a torsului sau a ţesutului la război şi nu numai.

‘Avem o sală mare, de circa 80 de metri pătraţi, unde pregătim totul pentru şezătoare. Va fi un loc de întâlnire pentru cei care vor să înveţe arta cusutului tradiţional, a ţesutului. Sala va fi deschisă permanent pentru cei care vor vrea să înveţe. De aici, şi nuanţa pedagogică a acestui muzeu. Intenţionăm să încheiem parteneriate cu şcolile din Vrancea, care vor putea să vină să desfăşoare aici ore practice. În puţine cuvinte, va fi un muzeu viu’, a precizat Valentin Muscă.

Muzeul Ţării Vrancei este primul muzeu cu specific local dintr-un proiect de rezilienţă prin care Muzeul Vrancei pune în valoare istoria, cultura şi tradiţia din principalele zone etnografice şi istorice ale judeţului.

Sursa: AGERPRESS