UPDATE OMC: Conferinţa ministerială amânată din cauza variantei Omicron a COVID-19

0
406

Cea de-a 12-a conferinţă ministerială a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) care urma să aibă loc săptămâna viitoare la Geneva în încercarea de relansa organizaţia şi a se ajunge la un acord privind pescuitul a fost amânată vineri în ultimul moment, în contextul în care Europa se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor de COVID-19, notează AFP.

Reuniunea ministerială ‘a fost amânată şi toţi membrii au susţinut decizia’, a scris pe Twitter Anabel Gonzalez, director adjunct al organizaţiei, confirmând informaţia dată AFP de o sursă diplomatică.

‘Sănătatea, egalitatea şi incluziunea au prezidat decizia. A fost decizia corectă’, a adăugat Anabel Gonzalez.

Această şedinţă, care urma să reunească între 30 noiembrie şi 3 decembrie circa 4.000 de participanţi, inclusiv şefi de stat şi peste o sută de miniştri, ar fi trebuit să aibă loc în Kazahstan în iunie 2020, dar a fost amânată după apariţia primelor cazuri de COVID-19 la sfârşitul anului 2019.

Relativa acalmie a pandemiei în ultimele luni în Europa a permis OMC să creadă în organizarea şedinţei la Geneva. Dar ascensiunea celui de-al 5-lea val al pandemiei în lume şi apariţia variantei Omicron au stins aceste speranţe.

‘Amânarea tocmai a fost confirmată’, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică la scurt timp după ce Elveţia a anunţat măsuri de restricţie a călătoriilor pentru a face faţă apariţiei variantei îngrijorătoare Omicron a COVID-19.

Varianta a fost clasată drept ‘îngrijorătoare’ de OMS cu câteva ore înainte de amânarea reuniunii ministeriale.

Toate zborurile dinspre Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe sunt interzise pe termen nelimitat. Iar călătorii din Hong Kong, Israel şi Belgia trebuie să prezinte un test negativ la îmbarcare şi să intre în carantină timp de zece zile, ceea ce face imposibilă deplasarea multor delegaţii la Geneva.

Sursa: AGERPRESS