UPDATE Sinodul BOR: Ieronim Sinaitul – ales pentru scaunul vacant al Episcopiei Daciei Felix

0
197

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, marţi, prin vot secret, pe Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul în demnitatea de Episcop al Daciei Felix, anunţă Basilica.ro.

Alegerea a avut loc în timpul şedinţei de lucru, desfăşurată sub preşedinţia Patriarhului Daniel în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ din Palatul Patriarhiei, PS Ieronim primind 29 de voturi din cele 46 de voturi exprimate.

‘După alegere, PS Ieronim I-a mulţumit Bunului Dumnezeu şi membrilor Sfântului Sinod pentru misiunea încredinţată în slujirea românilor din Serbia’, informează sursa citată, citând Radio Trinitas.

Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române i-a desemnat, luni seara, prin vot secret consultativ, pe Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul şi pe Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, ca ierarhi eligibili pentru scaunul vacant al Episcopiei Daciei Felix.

PS Părintele Ieronim Sinaitul s-a născut în 21 noiembrie 1959, în Brădeşti, judeţul Buzău.

A urmat Şcoala Generală din Buşteni, judeţul Prahova, după care doi ani la Liceul Mefin din Sinaia. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti (1976-1981) şi ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (1982-1986), fiind licenţiat în teologie în anul 1986.

În acelaşi an a intrat în viaţa monahală, iar după câteva luni de noviciat, a fost călugărit la Mănăstirea Bistriţa – judeţul Neamţ, în 2 ianuarie 1987.

În 29 aprilie 1988 a fost numit preot slujitor la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, încredinţându-i-se şi misiunea de bibliotecar al Palatului Patriarhal.

La recomandarea fostului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Roman Ialomiţeanul, în data de 1 martie 1990, a fost numit Eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucureşti.

A fost hirotesit protosinghel în 25 decembrie 1990 şi apoi arhimandrit la 10 aprilie 1994, la propunerea Patriarhului Teoctist. Tot în anul 1994 a fost numit Reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon.

În anul 2009 a fost ales Episcop vicar patriarhal, cu titulatura ‘Sinaitul’, şi hirotonit arhiereu în 29 mai 2014 în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Episcopia Daciei Felix este o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române care are jurisdicţie asupra comunităţilor ortodoxe româneşti din Serbia şi se află în jurisdicţia directă a Patriarhiei Române, cu sediul la Vârşeţ.

Scaunul de Episcop al Episcopiei Daciei Felix a devenit vacant la data de 17 februarie 2022, prin transferarea temporară a Preasfinţitului Părinte Daniil Stoenescu în postul de Arhiereu vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Până la întronizarea noului Episcop, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a asigurat locotenenţa episcopală.

Sursa: AGERPRESS