AcasăStiri generaleVâlcea: Castrul roman Buridava din Râmnic va fi supravegheat video pentru a...

Vâlcea: Castrul roman Buridava din Râmnic va fi supravegheat video pentru a fi protejat împotriva furturilor de piatră

Castrul roman Buridava, monument istoric de categoria A din municipiul reşedinţă, va fi supravegheat video şi împrejmuit cu gard pentru asigurarea unei mai bune protecţii a sitului arheologic, a anunţat, joi, Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea.

‘Pentru a evita degradarea acestei ‘bijuterii’ istorice am hotărât să investim în restaurarea şi conservarea monumentului şi am găsit resursele financiare necesare împrejmuirii şi igienizării zonei, dar şi monitorizării video a acesteia’, a transmis preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

El a precizat că măsura a fost luată la solicitarea conducerii Muzeului Judeţean ‘Aurelian Sacerdoţeanu’, care în ultimii ani a sesizat de mai multe ori că diverse persoane au aruncat gunoi sau au sustras piatră de pe amplasamentul cetăţii romane, punând în pericol structura monumentului.

‘Vechea împrejmuire s-a degradat foarte mult în ultimii ani. Era un gard din sârmă cu stâlpi de beton, de acum 40 şi ceva de ani, care nu mai asigura protecţia monumentului. Au fost situaţii în care oamenii au intrat şi pur şi simplu au luat piatră din interiorul sitului pe care au folosit-o la diverse construcţii de prin gospodărie. Sunt şi multe situaţiile în care localnicii au aruncat gunoiul aici’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea, Claudiu Tulugea.

Tulugea a precizat că lucrările de restaurare a sitului au început deja cu specialişti de la Muzeul Judeţean, în cel mult trei săptămâni urmând să fie gata atât construcţia noului gard, dar şi montarea sistemului video, care va fi conectat şi urmărit în timp real, la sediul instituţiei muzeale judeţene. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 17.000 de lei, bani alocaţi de către Consiliul Judeţean Vâlcea.

Castrul Roman Buridava este situat în cartierul Stolniceni al municipiului Râmnicu Vâlcea, în proximitatea DN 64, la ieşirea către Drăgăşani. A fost construit în jurul anului 103, după primul război dintre daci şi romani, pe amplasamentul unei tabere militare. Până acum, în cadrul sitului au fost descoperite ruinele unei terme romane, iar în apropiere a fost găsită şi o necropolă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks