Acasă93Vaslui: Numărul victimelor violenţei domestice, în uşoară scădere faţă de anul trecut

Vaslui: Numărul victimelor violenţei domestice, în uşoară scădere faţă de anul trecut

Numărul femeilor care au fost victime ale violenţei domestice şi au fost cazate temporar în centrele aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui în primele nouă luni ale anului este în uşoară scădere faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de reprezentanţii instituţiei.

Conform declaraţiei purtătorului de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu, în primele nouă luni ale acestui an, au fost înregistrate 100 de victime ale violenţei în familie care au beneficiat de serviciile celor două centre specializate din judeţ, dintre care 38 de femei şi 62 de copii, în timp ce în perioada ianuarie – septembrie a anului trecut, au fost cazate în astfel de instituţii de ocrotire 108 persoane, 40 de femei cu 68 de copii.

‘În perioada ianuarie-septembrie a anului în curs, 38 de persoane de sex feminin, însoţite de 62 de copii, au accesat serviciile centrelor pentru victimele violenţei intrafamiliale aflate în subordinea DGASPC Vaslui, în vederea depăşirii situaţiei de criză şi a integrării într-un mediu familial sigur. În aceeaşi perioadă a anului trecut, această categorie de servicii a fost acordată pentru 40 de femei şi 68 de copii. În aceste instituţii de ocrotire, victimele violenţei în familie beneficiază de găzduire temporară, perioadă determinată între 7 şi 60 de zile cu perioadă de extindere până la 90 de zile, iar în situaţii excepţionale până la 180 de zile’, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Irina Cîmpeanu.

De asemenea, beneficiarii au acces la o gamă largă servicii, printre care consiliere psihologică, asistenţă socială şi asistenţă juridică, iar femeile internate pot fi sprijinite să-şi găsească un loc de muncă pentru a căpăta independenţă financiară. Persoanele sunt angrenate în activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber. Potrivit specialiştilor, abordarea este individualizată, în funcţie nevoile mamei şi copilului.

În centrele DGASPC pot fi cazate temporar femeile care au fost victime ale cel puţin unui conflict major de natură fizică sau emoţională cu o persoană cu care convieţuiesc, care să determine necesitatea părăsirii domiciliului sau reşedinţei de către victimă şi stabilirea temporară într-un mediu psihosocial protejat, măsura adresându-se femeilor care nu au posibilitatea să locuiască temporar la rude sau la persoane apropiate. AGERPRES /(AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Karina Olteanu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks