AcasăStiri generaleVaslui: Victoria lui Ştefan cel Mare de la Podul Înalt, evocată la...

Vaslui: Victoria lui Ştefan cel Mare de la Podul Înalt, evocată la împlinirea a 547 de ani de la eveniment

Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui a organizat, luni, activitatea culturală intitulată ‘Victoria lui Ştefan Vodă la Podul Înalt. 10 ianuarie 1475’, dedicată împlinirii a 547 de ani de la bătălia câştigată de voievodul Moldovei împotriva armatei otomane.

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Episcopul Huşilor, Ignatie, şi a continuat cu alocuţini ale autorităţilor şi invitaţilor legate de importanţa şi semnificaţia evenimentului istoric evocat.

‘Poetul Ioan Alexandru, într-o poezie arhicunoscută, ‘Testamentul lui Ştefan’, avea să spună ‘Ştefan e mare pentru că a fost smerit’. Acest lucru este confirmat şi de o cronică poloneză, în care ni se spune că după această biruinţă a lui Şefan de la Podul Înalt, din anul 1475, Ştefan nu s-a îngâmfat, nu s-a mândrit, nu s-a trufit, ci a postit 40 de zile cu pâine şi cu apă, poruncind în toată ţara să nu cuteze cineva să-i atribuie această biruniţă, pentru că este a lui Dumnezeu. Cred că acest lucru îl învăţăm de la Ştefan cel Mare şi Sfânt: smerenia. Din păcate, noi cei de astăzi, nu reuşim să fim smeriţi nici măcar atunci când nu avem nicio izbândă. Ne atribuim izbânzile, biruinţele celor din jurul nostru şi ne trufim. În tradiţia bisericii noastre, atunci când îi cinstim pe sfinţi (…) noi luăm aminte şi la modul cum au trăit ei. Cred că acesta a trebuit să fie mesajul legat de cinstirea Sfântului Ştefan cel Mare şi anume să fim smeriţi, să nu ne îngâmfăm, să nu ne trufim, chiar şi atunci când avem o mică sau o mare biruinţă în viaţa noastră profesională, la nivel personal. Duhul lui Ştefan cel Mare să fie cel care să ne călăuzească, să ne inspire pe fiecare dintre noi’, a transmis Episcopul Huşilor.

Acţiunea a mai cuprins depuneri de coroane la statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental ‘Podul Înalt’ de la Băcăoani şi un ceremonial militar realizat de militari de la Brigada 15 Mecanizată ‘Podul Înalt’ Iaşi şi de la Garnizoana Vaslui. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks