Vrancea: Circa 80 de sancţiuni aplicate de inspectorii ITM pentru deficienţe constatate în şantierele de construcţii din judeţ

0
290

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea a aplicat circa 80 de sancţiuni contravenţionale pentru deficienţe pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă în şantierele de construcţii din judeţ, în urma controalelor întreprinse în perioada aprilie – octombrie 2021, a informat instituţia.

‘În perioada aprilie – octombrie 2021 s-a desfăşurat Campania naţională de verificare a modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor. În cadrul acţiunilor întreprinse au fost vizitate mai multe şantiere. (…) Au fost întocmite procese verbale de control pentru un număr de 51 angajatori care aveau în total 792 de salariaţi, unde s-au constatat un număr de 78 deficienţe pentru care inspectorii de muncă pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă au aplicat 78 sancţiuni contravenţionale, dintre care 74 avertismente şi patru amenzi în valoare de 19.000 lei’, se arată într-un comunicat al ITM Vrancea.

Potrivit sursei citate, sancţiunile aplicate au avut la bază deficienţe privind neutilizarea echipamentului individual de protecţie din dotare, nesemnalizarea corespunzătoare a lucrărilor, neutilizarea sistemelor de protecţie colectivă pentru prevenirea căderilor de la înălţime şi lipsa atribuţiilor şi răspunderilor ce le revin lucrătorilor care supraveghează lucrările, stabilite prin fişa postului.

Pentru remedierea neconformităţilor constatate, inspectorii de muncă au dispus măsuri şi termene de intrare în legalitate.

Campania a urmărit în special modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor, respectiv implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii şi sănătatea lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în şantierele temporare sau mobile.

Reprezentanţii ITM au precizat că acţiunile de monitorizare şi verificare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă vor continua şi în perioada următoare, având în vedere datele statistice care reflectă faptul că domeniul construcţiilor prezintă risc ridicat de accidentare. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)

Sursa: AGERPRESS