Vrancea: Evenimentul ‘Mausolee pe bicicletă’ a ajuns în acest an la a VII-a ediţie

0
395

Evenimentul ‘Mausolee pe bicicletă’, care va avea loc vineri şi sâmbătă, a ajuns în acest an la cea-a de-a şaptea ediţie, transformându-se, potrivit organizatorilor, dintr-un eveniment cu conotaţie sportivă, într-un adevărat festival.

‘Mausolee pe bicicletă este un proiect care, în acest an, se găseşte la cea de-a VII-a ediţie. Am reuşit să realizăm acest proiect încă din anul 2015, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Scopul nostru a fost încă de atunci să promovăm mausoleele din judeţul Vrancea şi să facem în aşa fel încât eroii care îşi dorm somnul de veci în aceste mausolee să nu fie uitaţi. An de an, am reuşit să promovăm în cadrul comunităţii de pasionaţi de bicicletă, de veloturism, acest eveniment. Dacă la prima ediţie am plecat în număr de 50 de participanţi, ulterior am reuşit, în 2018, să ajungem la 100 de participanţi, când am făcut şi prima tură în care am unit practic cele patru mausolee. (…) Am continuat acelaşi lucru şi în 2019, când am ajuns la 150 de participanţi. Din păcate, din 2020 am reuşit să facem doar o ediţie pandemică, cu un număr limitat de participanţi, 20 de ciclişti. A fost o ediţie simbol. Şi iată, anul acesta reuşim să facem ceea ce nu credeam, în sensul de a transforma un eveniment care are o conotaţie sportivă destul de importantă, într-un mic festival’, a declarat, în cadrul conferinţei de presă prilejuită de debutul ediţiei din acest an a ‘Mausolee pe bicicletă’, Traian Negulescu, unul dintre organizatorii acestui eveniment.

Cele două zile ale evenimentului vor împleti cursa ciclistică propriu-zisă cu evenimentele culturale. Astfel, vineri seara, în Piaţa Unirii din Focşani, va fi lansat un nou episod din ‘Redescoperă România’, o serie de filme de prezentare a unor oraşe şi zone, realizat de Diana Jipa şi Ştefan Doniga, cu sprijinul Consiliului Judeţean Vrancea.

Sâmbătă, participanţii vor porni dimineaţă pe traseul propriu-zis, plecând din Focşani, pe un traseu de 125 de kilometri, până la Domeniile Panciu, Mărăşti şi Mărăşeşti, unde vor avea loc mai multe evenimente culturale. ‘Mausolee pe bicicletă’ se încheie în cursul serii cu festivitatea de premiere, care va avea loc în Piaţa Unirii din Focşani, acolo unde va avea loc şi un concert folk.

Anul acesta, din cauza numărul mare de cazuri de infecţie cu COVID-19, de la Soveja, pentru a preveni infecţia cu virusul SARS-CoV-2, mausoleul din localitate va fi ocolit de ciclişti.

Şi pentru evenimentul are şi o latură caritabilă, la ediţia din acest an organizatorii şi-au propus să fie solidari cu copiii din Ireşti care au nevoie de rechizite, răspunzând astfel apelului către oameni făcut de Asociaţia Sfânta Ecaterina.

Evenimentul ‘Mausolee pe bicicletă’ este organizat de către Asociaţia ‘Monumente în Vrancea’ în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vrancea, Inspectoratul Judeţean de Politie Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea, Salvamont Vrancea, Primăria Municipiului Focşani, Primăria Vizantea Livezi, Primăria Soveja, Primăria Răcoasa, Muzeul Vrancei, Centrul Cultural Vrancea, Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei, Teatrul Maior Ghe. Pastia şi Asociaţia Tomiţă Lazăr. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)

Sursa: AGERPRESS