Vrancea: Expoziţie dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial, vernisată la Muzeul Eroilor de la Focşani

0
183

O expoziţie dedicată soldaţilor români care au luptat în Primul Război Mondial şi care surprinde momente din timpul luptelor de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz sau Muncelu, a fost vernisată, vineri, la Mausoleul Eroilor din Focşani.

În cadrul expoziţiei cu titlul ‘Arta pe front: reprezentări artistice ale Războiului pentru Întregirea Neamului (1916 – 1919)’ se regăsesc tablouri ale unor pictori precum Nicolae Spirescu, Dumitru Gh.Popa, Stoica Dumitrescu sau Dan Hatmanu.

‘Este o expoziţie care are scopul de a omagia memoria ostaşilor care au căzut în timpul Primului Război Mondial, luptând pentru întregirea neamului românesc pentru a îndeplini în acest fel un vis milenar al românilor. În expoziţie avem, printre altele, un tablou ce aparţine lui Nicolae Spirescu, pictor recunoscut inclusiv la nivel internaţional, ‘Atacul infanteriştilor’, tabloul închinat Măriucăi Zaharia, eroina de 12 ani, avem două tablouri ce aparţin lui Stoica Dumitrescu, unul dedicat Ecaterinei Teodoroiu şi altul care este dedicat atacului Regimentului 32 Mircea, precum şi un tablou cu Mausoleul Eroilor din Focşani, pictat de Dan Hatmanu’, a declarat, pentru AGERPRES, muzeograful Mădălina Racoş.

Potrivit directorului Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, tablourile din expoziţie au fost găsite zăcând în depozitele muzeului.

‘Mausoleul Eroilor a fost construit după Primul Război Mondial, batjocorit de sovietici după al Doilea Război Mondial şi ulterior refăcut şi amenajat de comunişti cu aceste tablouri mari. De curând, aceste tablouri au fost găsite zăcând în depozitele Muzeului Vrancei şi am decis să le ducem la Mausoleul Eroilor, pentru a spori astfel valoarea acestuia, dincolo de faptul că adăposteşte mormintele eroilor. Intenţionăm să creăm o expoziţie permanentă acolo, pe viitor, care va include şi o colecţie de arme’, a precizat Valentin Muscă.

Expoziţia va fi deschisă până în luna septembrie şi poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9,00 şi 16,00. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS