Acasă652Zece reţele de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin, organizate în...

Zece reţele de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin, organizate în Regiunea Centru cu finanţare europeană

Zece reţele de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin funcţionează în Regiunea Centru începând din această lună, în cadrul unui proiect derulat cu finanţare europeană de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

‘Alături de reţeaua proprie de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, pentru derularea Proiectului ‘Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin’, începând cu data de 1 august 2022, în regiunea Centru au fost organizate încă 9 reţele de screening, în următoarele unităţi sanitare: Spitalul Municipal Sighişoara; Spitalul Municipal ‘Dr.Eugen Nicoară’ Reghin; Spitalul Orăşenesc ‘Dr. Valer Russu’ Luduş; Spital Top Med Târgu Mureş; Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia; Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc; Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Dr. Fogolyan Kristof’ Sfântu Gheorghe; Spitalul Municipal Odorheiul Secuiesc; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu’, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, aceste unităţi sanitare cu paturi, declarate eligibile, s-au organizat în reţele de screening cu următoarea componenţă: centru de informare, cu medici specialişti Obstetrică-Ginecologie şi Medicină de Familie, centre de recoltare, cu medici specialişti Obstetrică-Ginecologie, şi laborator de Citologie Cervicală, cu medici specialişti anatomie patologică cu competenţe în citologia cervicală.

Prevenirea cancerului de col uterin şi toate activităţile proiectului vor fi oferite femeilor prin organizarea pe judeţe.

Astfel, în judeţul Alba este, potrivit sursei citate, o amplă reţea de screening organizată la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, care deserveşte tot judeţul, prin includerea tuturor spitalelor ca centre de recoltare în ambulatoriul de obstetrică-ginecologie, respectiv spitalele din Abrud, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir şi Sebeş. Reţeaua dispune de 21 de medici de Obstetrică-Ginecologie şi 2 medici anatomie patologică.

În judeţul Covasna, reţeaua de screening este organizată în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Dr. Fogolyan Kristof’ Sfântu Gheorghe şi dispune de 6 medici de Obstetrică-Ginecologie şi un medic anatomie patologică.

Judeţul Harghita este deservit de două reţele de screening, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc şi la Spitalul Municipal Odorheiul Secuiesc. Acestea dispun de 18 medici de Obstetrică-Ginecologie şi 6 medici anatomie patologică.

În judeţul Mureş, sunt patru astfel de reţele de screening, organizate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, spitalele din Sighişoara, Reghin şi Luduş şi o reţea de screening la un spital privat. Reţelele dispun de 34 de medici Obstetrică-Ginecologie şi 12 medici anatomie patologică.

O altă reţea de screening funcţionează în judeţul Sibiu, în cadrul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Reţeaua dispune de 2 medici Obstetrică-Ginecologie şi 3 medici anatomie patologică.

Pentru Spitalul Municipal Topliţa, Spitalul Municipal Gheorgheni şi Spitalul Orăşenesc Covasna, care au depus documentaţia de afiliere, dar nu îndeplinesc criteriile de organizare ca reţele de screening, candidatura le va fi luată în considerare pentru afilierea ca Centre de informare şi Centre de recoltare şi vor fi validate în etapa următoare, precizează sursa citată.

‘În toată această perioadă am informat constant populaţia feminină din Regiunea Centru despre beneficiile participării la programele de screening ale cancerului de col uterin, dar am depus şi eforturi susţinute pentru a aduce în proiect resursa profesională medicală atât de necesară pentru ca orice femeie să poată beneficia de testarea gratuită. (…). Pentru proiect, indicatorul de organizare a reţelelor de screening a fost atins (minim 6 reţele de screening), dar eu, ca manager de proiect, consider că regiunea Centru încă dispune de o mare capacitate medicală de implicare în screening, astfel că vom continua procedura de afiliere de noi reţele de screening, de noi centre de informare-recoltare şi procedura de afiliere exclusiv pentru centrele de informare-consiliere. Pentru fiecare femeie care doreşte să participe la screening, serviciile preventive trebuie să fie cât mai accesibile’, a declarat potrivit comunicatului, managerul proiectului, Cosmina Cristina Uzun, care le-a recomandat femeilor să se testeze.

Începând cu 1 aprilie, a fost modificată legislaţia privind derularea programelor naţionale de sănătate publică, astfel încât screeningul cancerului de col uterin pentru Regiunea Centru se desfăşoară exclusiv prin finanţare europeană nerambursabilă, fiind organizate reţelele de screening după noile normative legislative.

Prima reţea de screening cu finanţare europeană a fost organizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, începând cu data de 1 iunie.

În cadrul programului de screening, femeile din Regiunea Centru beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, respectiv testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Proiectul ‘Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru’ are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din Regiunea Centru, dintre care minimum 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks