David Andrei Vlad, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ‘B. P. Hasdeu’, care a reuşit să se califice în lotul restrâns la două olimpiade internaţionale în acelaşi an, performanţă unică în istoria olimpicilor internaţionali, trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte starea mediului înconjurător care, odată degradat, va afecta viaţa pe pământ şi va pune în pericol însăşi omenirea.
Pasiunea pentru Ştiinţele naturii şi Biologie i-a adus lui David Andrei Vlad calificări în lotul restrâns la două olimpiade internaţionale. Formulele chimice, capcanele fizicii, coordonatele geografice şi vasta lume a Biologiei sunt văzute de elev ca un tărâm al misterelor, pe care le desluşeşte prin determinare şi entuziasm. Se numără printre puţinii care în acest an vor participa la două mari olimpiade internaţionale.
‘Prima calificare de anul acesta a fost la Olimpiada Ştiinţele pământului, este o olimpiadă interdisciplinară compusă din materii precum Fizică, Chimie, Biologie, Geografie, Ştiinţe ale pământului. A fost o olimpiadă grea pentru că sunt multe materii, subiecte complicate. A fost o probă practică şi una teoretică. Cea de-a doua olimpiadă a fost cea de Biologie, m-am calificat în lotul lărgit, apoi a fost selecţia. Pregătirea a fost din materii de facultate pentru că aşa se cere la olimpiada internaţională, practic în două săptămâni a trebuit să facem trei ani de facultate de biologie, eu fiind clasa a XI-a. Olimpiada la Ştiinţele pământului ar trebui să aibă loc în India, dar din ce am înţeles se va ţine online, iar cea la Biologie se ţine în Emiratele Arabe Unite’, a declarat pentru AGERPRES David Andrei Vlad, elev al Colegiului Naţional ‘B. P. Hasdeu’.
Pe lângă pasiune, pentru rezultate este nevoie de mult efort. Cursurile de la clasă sunt urmate de ore în şir de pregătire suplimentară. Olimpicul internaţional este conştient că pentru a reuşi să îşi atingă ţelul – cel de a deveni un cercetător în genetică – va trebui la un moment dat să părăsească România pentru a putea acumula cunoştinţele necesare unei astfel de cariere.
‘Este complicat, trebuie multă muncă şi pasiune. Am învăţat teorie, am lucrat probleme, am colaborat cu profesorii, lucrez acasă ore întregi în perioada de olimpiadă mai ales. Am timp şi să citesc, să ies prin oraş, mai merg cu bicicleta, dar nu prea am mai avut timp…Cred că o să fac Facultatea de Biologie în ţară, apoi să merg la specializare, master, doctorat în străinătate. Aş vrea să fiu cercetător în Genetică şi de aceea ar fi ideal să plec din ţară la un moment dat, pentru că aici mai greu cu domeniile de cercetare. În ultima vreme, m-am aplecat asupra istoriei vieţii, evoluţia pe Pământ, cum va evolua şi dacă ar fi posibil în direcţia aceasta aş dori să merg în cercetările mele. Este o schimbare în mentalitatea tinerilor, apar schimbări între generaţii, dacă ar fi să descriu deloc nuanţat şi superficial, copiii din ziua de azi sunt mai puţin atenţi la studiu, alocă mai mult timp distracţiei, dar sunt şi excepţii’, ne spune Andrei.
Atracţia faţă de materiile Ştiinţelor pământului pentru elevul buzoian vine şi din dorinţa de a pune umărul la protejarea mediului înconjurător.
‘Legat de mediul înconjurător, natura este mult mai complexă decât ne dăm seama, chiar dacă şi-ar putea reveni natura însăşi de la lucrurile pe care i le facem, poluare, defrişări, trebuie să facem tot ce putem pentru a diminua efectele. Natura este puternică, dar are nevoie de ajutorul nostru, tot pentru noi, dar şi pentru alte specii şi celelalte ecosisteme’, este mesajul dublului olimpic internaţional.