Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 12 mai.
Sfântul Ioan s-a născut în Ţara Românească, într-o familie cu stare, şi a fost luat ostatec, în urma unei revolte împotriva turcilor din anul 1662.
A fost cumpărat de un soldat păgân, care l-a legat de un copac şi l-a bătut mult. Zdrobit de ruşine şi de durere, Ioan l-a omorât pe păgân. Legat de ceilalţi, a fost dus la Constantinopol şi dat ca rob văduvei ostaşului. Aceasta s-a oferit să-i fie soţie dacă se leapădă de credinţa creştină, scrie Agerpres.
Încercările ei de a-l întoarce de la Hristos şi de a-l trece la legea mahomedană au rămas însă zadarnice. Atunci femeia l-a pârât autorităţilor ca să fie pedepsit pentru că i-a ucis soţul. Tânărul Ioan a fost aruncat în temniţă şi supus la chinuri şi în cele din urmă spânzurat, în ziua de 12 mai 1662 (sau 1665).
Pentru faptul de a nu se fi lepădat de credinţa creştină şi îndurarea nenumăratelor chinuri pentru Hristos, Biserica Ortodoxă l-a trecut pe Ioan Valahul în rândul mucenicilor. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).
Articolul 12 Mai – Sfântul Mucenic Ioan Valahul, martirizat în sec. XVII pentru că a refuzat să renunţe la ortodoxie şi să treacă la musulmani apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro