Plenul Parlamentului se va reuni miercuri, de la ora 10,00, într-o şedinţă comună pentru numirea unor membri în Colegiul Director al Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi în Comitetul de Reglementare al ANRE, au decis Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Fostul deputat Iulian Iancu a fost validat, pe 8 iunie, de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.
Au fost 27 de voturi în favoarea candidaturii lui Iulian Iancu, propus de PSD pentru această funcţie. S-au înregistrat 6 voturi ‘împotrivă’.
Comisiile de specialitate au respins celelalte candidaturi depuse pentru această funcţie. Astfel, Florin Munteanu, propus de USR, a obţinut 28 voturi ‘împotrivă’ şi 6 voturi ‘pentru’, Scarlat Iriza – 27 de voturi ‘împotrivă’ şi 6 abţineri şi Florin Victorel Rădoi – 28 voturi ‘împotrivă’ şi 10 abţineri.
În 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, după demisia lui Alexandru Stănescu.
Plenul reunit va mai decide prin vot cine va ocupa cele două locuri din Colegiul Director al Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ce vor deveni vacante ca urmare a expirării mandatelor. Comisiile parlamentare pentru drepturile omului, juridică şi pentru egalitatea de şanse au avizat pozitiv, pe 9 iunie, şase candidaţi pentru cele două funcţii. În acest sens, au primit aviz pozitiv: Radu Băbuş, Ana Maria Dalu, Haller Istvan, Claudia Cerasela Bănică, Cătălin Raiu şi Luminiţa Gheorghiu. Pe 28 iunie expiră mandatele de cinci ani a doi membri – Maria Lazăr şi Haller Isvan.
Pe ordinea de zi a plenului reunit este inclusă şi solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziţie pentru un program de înzestrare.
Potrivit scrisorii trimise Parlamentului de ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, programul de înzestrare constă în achiziţia a 231 de sisteme de rachete antiaeriene MANPAD, a suportului logistic aferent acestora, precum şi a echipamentele specifice de instruire şi antrenament.