Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu anunţă că miercuri a fost semnat, la sediul instituţiei, contractul de proiectare şi execuţie lucrări pentru faza I de modernizare şi dezvoltare a Aeroportului Internaţional Sibiu, proiect a cărui valoare totală este de peste 272 milioane de lei.
‘Modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu intră în linie dreaptă, contractul de finanţare a fost semnat vineri, 17.06.2022, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, iar astăzi, 22.06.2022, la sediul Consiliului Judeţean Sibiu a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul ‘Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activităţi economice’, Faza I’, se afirmă într-un comunicat transmis AGERPRES.
Licitaţia pentru acest contract a fost lansată în luna decembrie 2021 şi a fost finalizată în data de 30 mai 2022 prin desemnarea câştigătorului – Asocierea CON-A S.R.L. (lider) – BOG’Art S.R.L. (asociat) şi UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. (asociat).
Valoarea totală a proiectului este de 272.493.421,67 lei, iar valoarea totală eligibilă este de 193.637.593,69 lei din care 164.591.954,68 lei în cuantum de 85% reprezintă contribuţia FEDR, 25.172.887,14 lei în cuantum de 13% reprezintă contribuţia de la Bugetul de Stat şi 3.872.751,87 lei, în cuantum de 2% reprezintă contribuţia asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Sibiu.
Cheltuielile neeligibile în valoare de 78.855.827,98 lei sunt finanţate de la bugetul Aeroportului Internaţional Sibiu R.A, precizează sursa citată.
Termenul limită de finalizare a construcţiei este 31 decembrie 2023.
Terminalul va avea o suprafaţă construită de 22.400 metri pătraţi, cu o capacitate totală de procesare de aproximativ 2,5 milioane de pasageri, 6 filtre de securitate, 7 automate pentru self check-in, 10 ghişee check-in cu operator, unul dintre acestea deservind fluxul de VIP, 7 porţi de îmbarcare, precum şi alte dotări necesare traficului aerian internaţional intra şi extra comunitar, plus spaţii publice de uz comercial şi utilitar.
‘Aeroportul Internaţional Sibiu este o companie strategică pentru judeţul Sibiu, care înainte de pandemie, a cunoscut o perioadă de dezvoltare constantă. Din fericire, prin mecanismele financiare pe care Consiliul Judeţean le-a susţinut, Aeroportul a reuşit să tranziteze fără pierderi semnificative perioada pandemiei şi azi, să ajungă să fie funcţional 24 h din 24 h şi să recupereze traficul de pasageri în proporţie de peste 87%, faţă de perioada similară din 2019. Acest trend impune nevoia extinderii şi modernizării Aeroportului Internaţional Sibiu pentru a putea asigura servicii de calitate şi maximă siguranţă pentru numărul tot mai mare de pasageri. Finanţarea europeană completată de contribuţia AIS, garantată de Consiliul Judeţean, ne permite ca în final să avem o investiţie care să poată deservi 2,5 milioane de pasageri şi să achiziţionăm echipamente de securitate de ultimă generaţie. Practic, prin această investiţie se creează premisele pentru ca Aeroportul Internaţional Sibiu să se numere printre aeroporturile competitive pe piaţa europeană, cu toate consecinţele pozitive pentru sibieni şi judeţul Sibiu’, a declarat preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, citată în comunicat. AGERPRES / (AS – autor: Marius Frăţilă, editor: Karina Olteanu)