Acasă93Vrancea: Aproximativ 16.000 de hectare de culturi agricole din 22 de localităţi...

Vrancea: Aproximativ 16.000 de hectare de culturi agricole din 22 de localităţi – calamitate de secetă

Aproximativ 16.000 de hectare de culturi agricole din 22 din localităţi din Vrancea au fost afectate de secetă în acest an, iar Direcţia Judeţeană pentru Agricultură (DJA) Vrancea a început deja evaluările pentru a estima pagubele, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

‘Dacă media anuală de apă în sol este undeva la 650 de litri pe metru pătrat, în ultimii doi ani, respectiv 2020 şi 2021, am cumulat aproape 600 de litri pe metru pătrat. Vorbim de o secetă pedologică accentuată în Vrancea. Sunt afectate toate culturile. Am început deja evaluarea la culturile însămânţate în toamnă, urmând ca în viitor să mergem şi la culturile însămânţate în primăvară. Suntem la acest moment în teren cu echipe formate din reprezentanţi ai Direcţiei Agricolă şi APIA, în baza rapoartelor operative primite din teren. Avem în lucru centralizarea rapoartelor operative pentru circa 16.000 de hectare din 22 de localităţi’, a declarat directorul DJA Vrancea, Ticu Constandache.

Dacă în anii trecuţi se înregistrau în Vrancea şi producţii de aproximativ cinci tone la hectar, în vara aceasta, în unele localităţi, producţia de grâu nu depăşeşte 800 de kilograme la hectar.

‘Din primele date, la Măicăneşti avem în jur de 800 de kilograme pe hectar la culturile de grâu, la Sihlea în jur de 1.200, iar în zona Popeşti – Urecheşti – Dumbrăveni s-ar ajunge la 2.000 – 2.500 de kilograme la hectar. Deci vorbim de cantităţi infime care, dincolo de problemele pe care le vor crea fermierilor care au investit, vor crea mari probleme în lanţul de aprovizionare din toamna acestui an şi trebuie să vedem cum suplinim această lipsă’, a spus prefectul Nicuşor Halici.

Judeţul Vrancea pare a fi cel mai afectat din ţară, iar reprezentanţii unei asociaţii de profil din judeţ au solicitat ajutorul prefectului, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, pentru a putea obţine despăgubiri pentru culturile calamitate.

‘Din păcate, fermierii se confruntă cu probleme grave din cauza secetei. La nivel naţional, Vrancea are o problemă cu seceta generalizată la nivelul mai multor fermieri. De aceea am făcut şi adresă către Prefectură să îi ajutaţi pe fermieri, nu numai pentru identificarea fondurilor pentru daune, cât şi pentru obţinerea certificatelor de forţă majoră, care să îi ajute.Pentru că fermierii au încheiat contracte cu traderii şi vor fi penalizaţi din cauza faptului că nu vor putea onora comenzile. I-ar ajuta foarte mult aceste certificate’, a spus Nicoleta Olteanu, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea.

Potrivit statisticilor, din cele peste 200.000 de hectare de teren arabil din Vrancea, numai aproximativ 3.000 de hectare de culturi agricole sunt irigate în acest moment. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks