Guvernul consideră că soluţia pentru reconstrucţie rezidă în principiile dezvoltării durabile statuate în Agenda 2030, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă, joi, într-un mesaj adresat cu prilejul conferinţei internaţionale de lansare a Planului naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă.
Mesajul premierului a fost citit în cadrul evenimentului de şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean.
‘În contextul actual, când viitorul nostru este ameninţat de diverse crize globale, avem nevoie de angajamente noi pentru a reclădi speranţa într-o reconstrucţie durabilă în sprijinul generaţiilor actuale şi viitoare. Guvernul României consideră că soluţia pentru reconstrucţie, dar şi pentru prevenirea unor situaţii similare în viitor, rezidă în principiile dezvoltării durabile statuate în Agenda 2030. Rezilienţa, solidaritatea, nevoia de a nu lăsa pe nimeni în urmă sunt mai actuale ca niciodată. Acţiunile Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă au avut rolul de a cultiva acest spirit ‘, a afirmat premierul în mesajul său.
Acesta a adăugat că, în activitatea guvernamentală, implementarea Strategiei naţionale pentru dezvoltare durabilă a României 2030 reprezintă o preocupare importantă, subliniind activităţile desfăşurate, până-n prezent, în acest sens de comitetul interdepartamental pentru dezvoltare durabilă.
‘România, în calitate de membru al ONU, şi-a asumat încă din anul 2015 implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite prin documentul emblematic Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, propunându-şi ca printr-o abordare integrată şi multidimensională a celor trei piloni ai dezvoltării durabile, social, economic şi mediu, să conducă România pe o traiectorie sustenabilă ‘, a punctat Ciucă.
El a menţionat că România este foarte activă în promovarea parteneriatelor pentru dezvoltare durabilă.
‘Am stabilit parteneriate strategice şi am organizat evenimente de amploare la nivel naţional şi regional pentru promovarea principiilor de dezvoltare durabilă. Documentul lansat astăzi întăreşte şi mai mult rolul Departamentului, pentru extinderea parteneriatelor şi respectarea angajamentelor României pentru dezvoltarea durabilă ‘, a arătat Ciucă.
Premierul a spus că paşii pe care autorităţile îi pregătesc în continuare vizează acţiuni concrete care să conducă la îndeplinirea obiectivelor stabilite, menţionând că Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă coordonează, în acest moment, un proiect cu finanţare europeană care întregeşte cadrul strategic al dezvoltării durabile.
‘În acest context a fost elaborat Planul naţional de acţiune pentru facilitarea implementării Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, care reprezintă documentul cheie care ghidează implementarea Strategiei în acord cu obiectivele Agendei ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă şi cu documentele strategice ale Uniunii Europene în toate politicile sectoriale pentru dezvoltarea durabilă în plan naţional în perioada 2022-2030. (…) Planul naţional de acţiune este instrumentul principal de coordonare a activităţilor de creare, consolidare, funcţionare şi dezvoltare a structurii de guvernanţă durabilă pentru implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă’, a evidenţiat Ciucă.
Totodată, el a punctat că Planul naţional de acţiune urmăreşte facilitarea cooperării interinstituţionale şi asigurarea participării incluzive a tuturor părţilor interesate pentru o ‘guvernare anticipatorie, transparentă, agilă şi inovativă’.
‘Avem un cadru instituţional dezvoltat, conform Strategiei, de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, dar avem nevoie de o implicare mai largă la nivelul societăţii. Majoritatea politicilor facilitate de Planul de acţiune contribuie, în fapt, la realizarea unor obiective şi ţinte sectoriale, prin urmare, vom putea avea rezultate benefice pentru toate sectoarele de activitate, adică exact ceea ce aşteaptă cetăţenii de la Guvernul României. Adresez astfel rugămintea tuturor şi în special reprezentanţilor ministerelor de a se implica activ în punerea în aplicare a Planului ‘, a mai transmis Ciucă.
În context, premierul a evidenţiat faptul că România are multe provocări de trecut pentru a spori bunăstarea cetăţenilor, subliniind importanţa solidarităţii şi determinării, într-un context internaţional marcat de numeroase provocări.
‘Aşa cum am demonstrat de-a lungul istoriei putem face lucruri importante atunci când suntem uniţi. După aderarea la NATO şi UE, suntem în linie dreaptă pentru intrarea în OCDE, care ne-a transmis, deja, foia de parcurs pentru aderare, deschizându-ne oportunitatea de a împărtăşi cele mai înalte standarde de dezvoltare economică pe baze sustenabile şi durabile. Vă invit să lucrăm împreună pentru a avea o socitate durabilă,, adică o creştere economică solidă în beneficiul tuturor fără să periclităm şansele generaţiei viitoare de a beneficia de un mediu sănătos’, a mai afirmat Ciucă.