Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şi omologul său sârb, Nikola Selakovic, au semnat luni un acord guvernamental prin care Guvernul Serbiei va transfera, cu titlu gratuit, Executivului de la Bucureşti dreptul de proprietate asupra clădirii ‘Luceafărul’ din Vârşeţ.
Ministrul Bogdan Aurescu a declarat că se are în vedere utilizarea acestei clădiri ca sediu al Consulatului general din Vârşeţ, cât şi ca spaţiu de promovare a culturalităţii şi spiritualităţii din Republica Serbia.
‘Semnarea acestui acord vine să concretizeze eforturi susţinute pe care le-am făcut la nivelul diplomaţiei române, precum şi împreună pentru dobândirea acestui imobil care are semnificaţii deosebite din perspectiva moştenirii culturale şi spirituale româneşti în Republica Serbia. Este vorba despre una dintre cele mai impozante clădiri din Vârşeţ, Republica Serbia, localizată în centrul oraşului pe un teren de peste 2.400 de metri pătraţi, construită începând cu anul 1894 şi dată în folosinţă în 1904 de elita românească din regiune – preoţi, avocaţi, proprietari de terenuri. Destinaţia iniţială a fost Banca ‘Luceafărul’ care a finanţat activitatea agricolă din zonă a românilor, dar a devenit în scurt timp epicentrul acţiunilor de promovare a identităţii culturale şi spirituale din Serbia. Complexul a aparţinut românilor peste 50 de ani, generând şi concentrând o efervescenţă culturală care a conferit forţă, coeziune şi continuitate pentru tot ceea ce este românesc în statul vecin într-o perioadă dificilă din punct de vedere istoric şi politic. (…) Preluarea efectivă va avea loc la o dată agreată pe cale diplomatică după ce Acordul va intra în vigoare. Avem în vedere utilizarea acestui complex atât ca sediu al Consulatului general din Vârşeţ, cât şi ca spaţiu de promovare a culturalităţii şi spiritualităţii româneşti din Republica Serbia’, a spus Aurescu.
El a precizat că a discutat cu omologul sârb despre ideea de a deschide institute sau centre culturale fiecare în Serbia – la Belgrad şi cu o filială la Vârşeţ, respectiv în România.
Cei doi miniştri de Externe au semnat şi un acord între guvernele României şi Serbiei privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, mass media, tineretului şi sportului.
‘Este un document de cooperare care va crea oportunităţi importante pentru generaţiile tinere, pentru schimburile interumane, va stimula interesul reciproc pentru valorificarea moştenirii culturale comune şi va facilita înţelegerea mai bună a resorturilor care stau la baza funcţionării societăţilor noastre în strânsă conexiune cu provocările şi reaşezările contemporane, inclusiv de valori şi de norme. Acordul conţine şi prevederi care au în domeniul educaţiei legătură directă cu persoanele care aparţin minorităţilor naţionale înrudite din România şi Republica Serbia’, a spus ministrul Aurescu.
El a precizat şi că a convenit cu omologul sârb ca până la finalul anului să aibă loc o nouă sesiune a comisiei mixte interguvernamentale pentru minorităţile naţionale la care să fie semnat al doilea protocol al acestei.
Ministrul Nikola Selakovic a subliniat că Serbia respectă drepturile minorităţilor naţionale.
‘Noi percepem minorităţile naţionale drept o punte între ţările mame ale acestora. (…) Noi în calitate de stat respectăm toate standardele care se referă la drepturile omului şi drepturile minorităţilor naţionale’, a spus Nikola Selakovic.