Câteva mii de persoane sunt aşteptate să participe, sâmbătă, la tradiţionala manifestare ‘Ziua celor 1.000 de fete secuience’, care se desfăşoară la marginea municipiului Miercurea-Ciuc şi care are rolul de a păstra şi promova portul şi tradiţiile secuieşti.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, şi-a exprimat bucuria, într-o conferinţă de presă, că evenimentul se va desfăşura în acest an fără restricţii, în condiţiile în care în anul 2020 a fost anulat, iar în 2021 a avut loc într-o formă restrânsă.
‘O să ne întâlnim foarte mulţi oameni, bucuroşi, fericiţi, vorbim de fete, de băieţi, de adulţi, de doamne, de bărbaţi care, purtând costume populare, pot să fie împreună în şaua de la Şumuleu. Din fericire, putem să ne întoarcem la acea tradiţie reînnoită care permite ca să ne întâlnim foarte mulţi în şaua de la Şumuleu şi putem să trăim acea moştenire lăsată de către cei care, în vremuri foarte complicate, au organizat, cu foarte multe decenii în urmă, această întâlnire splendidă’, a declarat Korodi Attila.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biro Barna Botond, a precizat că evenimentul şi un scop turistic, pe lângă promovarea culturii tradiţionale.
‘Evenimentul are o importanţă regională şi are ca scop promovarea culturii tradiţionale, portul popular. Şi, dacă ne uităm la promovarea valorii noastre culturale, putem să zicem că are şi un scop turistic în promovarea valorilor turistice a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, pentru că specialiştii spun că atunci când turiştii aleg o destinaţie, în cea mai mare parte sunt interesaţi de mediu înconjurător, cultural, antropologic, care aici, în Secuime, este foarte valoros. Şi noi vrem să trăim tradiţiile, cultura, fiindcă aşa simţim că suntem aici acasă şi suntem împreună’, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care instituţie care sprijină financiar manifestarea.
‘Ziua celor 1000 de fete secuience’ se va desfăşura în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, fiind anulată întâlnirea ansamblurilor folclorice din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, întrucât căruţele cu care veneau participanţii sau călăreţii nu mai au acces, potrivit legii, în centrul oraşului.
Fuleki Zoltan, din partea Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, organizatorul evenimentului, i-a îndemnat pe participanţi să meargă direct la locul desfăşurării manifestării, ocolind municipiul Miercurea-Ciuc.
Acesta a precizat că se aşteaptă să participe aproximativ şase mii de persoane, pe scena în aer liber urmând să urce circa 900 de persoane, care vor prezenta programe artistice, pe tot parcursul zilei.
Numărul de participanţi va fi mai mic ca în 2019, Fuleki Zoltan precizând că este firesc să se întâmple acest lucru, după doi ani de pauză şi în contextul în care multe ansambluri folclorice nu s-au putut întâlni, din cauza pandemiei.
La locul evenimentului va fi organizat şi un târg de produse artizanale sau demonstraţii ale unor meşteşugari.
‘Ziua celor 1.000 de fete secuience’ este o sărbătoare foarte iubită în zonă, care a căpătat popularitate în fiecare an, cei prezenţi spunând că este o sărbătoare a familiilor, a păstrării şi a promovării valorilor tradiţionale.
Evenimentul cultural este organizat de Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, Fundaţia ‘1000 de fete secuience’, Primăria Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean.
Manifestarea s-a desfăşurat pentru prima dată în anul 1931, fiind organizată de etnograful maghiar Domokos Pal Peter şi de un călugăr franciscan.
Un alt eveniment de promovare a portului popular local, respectiv ‘Ziua Portului Popular Secuiesc’, va avea loc vineri, toţi cei care doresc fiind invitaţi să se îmbrace în costume tradiţionale.