Două persoane au fost arestate pentru trafic de persoane, iar şase potenţiale victime au fost identificate în urma unei acţiuni europene la care au participat şi poliţiştii români.
‘Pentru prevenirea şi combaterea traficului de minori, Poliţia Română a participat la o acţiune europeană, derulată pe parcursul unei săptămâni, în cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu. (…) Activităţile, derulate împreună cu procurorii DIICOT, au condus la arestarea a două persoane, identificarea altor două persoane bănuite de comiterea infracţiunii de trafic de persoane şi a şase potenţiale victime (două majore şi patru minore), precum şi la iniţierea a două investigaţii de trafic de minori’, a informat, miercuri, IGPR.
Potrivit unui comunicat al IGPR, în perioada 6 – 13 iunie, au fost organizate Zilele comune de acţiune la nivel european dedicate prevenirii şi combaterii traficului de minori (Joint Action Days Child Trafficking).
La nivel naţional, au participat poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane din cadrul IGPR – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi din structurile teritoriale, alături de reprezentanţi ai altor structuri de poliţie, precum şi ai Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane – ANITP, IGPF, DGASPC, Jandarmeriei Române şi Poliţiei Locale.
‘Echipele multidisciplinare au acţionat în scop preventiv în judeţe de pe întreg teritoriul ţării prin activităţi de creştere a gradului de conştientizare, dar şi în scopul identificării de potenţiale victime ale traficului de persoane şi traficului de minori ce călătoresc către principalele state de destinaţie. Astfel, au fost efectuate controale, verificări şi legitimări, au fost afişate materiale informative şi au fost împărţite pliante cu informaţii cu caracter preventiv în principalele puncte de trecere a frontierei şi în diverse localităţi din ţară: 14 puncte de trecere a frontierei, şapte aeroporturi, 13 gări, 10 autogări cu plecări internaţionale. Activităţi cu caracter preventiv-informativ au fost desfăşurate în centre de tip familial/de plasament, şcoli, unităţi turistice, centre de primire refugiaţi etc’, a indicat Poliţia Română.
S-au derulat şi activităţi operative de verificare a zonelor de prostituţie şi cerşetorie în opt judeţe, s-au intensificat activităţile investigative şi s-au verificat surse deschise (site-uri internet). De asemenea, s-au desfăşurat acţiuni operative într-un dosar de trafic de minori, se precizează în comunicatul citat.