AcasăStiri generaleHarghita: 52 de elevi cu rezultate deosebite la proba de limba română...

Harghita: 52 de elevi cu rezultate deosebite la proba de limba română a examenelor naţionale şi profesorii lor, premiaţi de IŞJ

52 de elevi din Harghita care au obţinut rezultate foarte bune la proba de Limba şi Literatura română a examenelor naţionale, precum şi profesorii lor, au fost premiaţi, marţi, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ).

Festivitatea a avut loc la Casa Corpului Didactic ‘Apaczai Csere Janos’, din Miercurea-Ciuc, elevii şi profesorii, atât de la secţia română cât şi de la secţia maghiară, primind vouchere cu care îşi vor putea petrece o mini-vacanţă la Odorheiu Secuiesc, urmând să fie cazaţi la două hoteluri din oraş, să aibă acces la Spa, la parcul Mini Transilvania şi la muzeul din municipiu şi să poată face rafting în zonă.

Inspectorul de limba română de la IŞJ Harghita, Manuela Nicoleta Stîngă, care a avut iniţiativa organizării acestui eveniment, a afirmat că este unul deosebit, în cadrul căruia se premiază cele mai bune rezultate, obţinute cu multă muncă.

‘Secretul pentru a le obţine (rezultatele-n.red) este să fii dispus să munceşti, să crezi în capacităţile tale, să ai o gândire inter- şi transdisciplinară, să cuprinzi totul, să ai rigoare şi să-l foloseşti şi pe Einstein, din când în când, care spune că totul e relativ şi că totul depinde de tine’, a declarat inspectorul Manuela Nicoleta Stîngă.

Aceasta a adăugat că a organizat acest eveniment pentru că a dorit să scoată în evidenţă ceea ce se întâmplă bun în judeţ, nu doar ceea ce este negativ şi pentru că nu poate respira ‘acolo unde sunt doar cei care văd ce nu se poate’.

Inspectorul şcolar a arătat că în judeţ se obţin rezultate foarte bune la limba română şi de către elevii de la secţia maghiară, nu doar de către cei de la secţia română, remarcând contribuţia profesorilor care ‘sfinţesc locul’.

‘Cred că trebuie să ai o voinţă de Armată, să ai caracterul acesta, de a fi categoric, de a te încadra în timp, dar rigoare nu numai cu ceilalţi, dar şi cu tine şi să fii un exemplu pentru ceilalţi, să manageriezi timpul, să ai încredere că orice se poate dacă lucrezi, dacă vei căuta toate metodele posibile’, a subliniat Manuela Nicoleta Stîngă.

La festivitatea de premiere a participat şi şeful IŞJ Harghita, Demeter Levente, care şi-a exprimat bucuria că se poate vorbi despre rezultatele bune la Limba şi Literatura română.

‘Mă bucur enorm de mult că nu numai şcolile aşa-numite foarte bune sunt prezente aici, ci şi şcoli de care, poate, nici nu am auzit, dar care demonstrează că se poate. Se poate oriunde, dacă depunem eforturi în fiecare zi, dacă avem continuu un ţel putem face un pas de la 1 la 2 sau, de ce nu, de la 2 la 3. Mă bucur să văd atâţia oameni fericiţi, pe mine mă impresionează strălucirea ochilor. Mă bucur pentru toţi, mă bucur că suntem împreună’, a spus inspectorul şcolar general.

La rândul sau, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu a vorbit despre munca depusă de elevi şi cadre didactice, punctând faptul că şi în Harghita există elevi foarte buni la Limba şi Literatura Română.

‘Iată ca avem elevi cu nota zece şi avem un elev cu media zece. (…) Prin aceste rezultate bune la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat am reuşit să demonstrăm că DA, se poate! Că şi în Harghita există elevi de zece, există elevi care ştiu limba română, care ştiu să conjuge verbul corect în limba română, că în judeţul Harghita există oameni care pot şi care vor!’, a afirmat Cristinel Glodeanu.

La festivitate a participat şi Verzár Lóránt, directorul unuia dintre resorturile la care elevii premianţi îşi vor petrece o mini-vacanţă, care s-a referit la faptul că s-a alăturat proiectului pentru că promovează mereu valorile şi spiritul de competitivitate. El i-a îndemnat pe copii să viseze, să muncească pentru visul lor şi să se bucure de rezultatele muncii.

Printre elevii premiaţi marţi se numără şi Mădălina Cristina Pîntea, de la Liceul Tehnologic din comuna Corbu, singura din judeţul Harghita care a obţinut media generală zece la examenul de Bacalaureat.

Aceasta a declarat că în spatele acestui rezultat stă multă muncă, ambiţie, speranţă şi perseverenţă.

‘Cred că secretul meu este că mi-a plăcut mereu să învăţ, pasiunea mea a fost învăţatul şi aşa mi-a fost mult mai uşor să acumulez toate informaţiile şi să mă pregătesc pentru examenul de Bacalaureat. Evident că mi-au fost alături şi profesorii, cărora le mulţumesc şi cred că prin muncă şi prin efort constant se poate obţine orice’, a spus Mădălina Cristina Pîntea.

Profesoara sa de limba română, Elvira Bortă, a vorbit atât despre munca şi dăruirea care se află în spatele unui astfel de rezultat, cât şi despre ‘apropierea sufletească’ dintre elev şi profesor.

La rândul său, profesoara de limba română Nicoleta Grădinariu, de la Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea-Ciuc, cea care a avut trei eleve notate cu zece la proba de limba română a Bacalaureatului, a spus că este nevoie de disciplină şi de muncă constantă, pe parcursul celor patru ani.

Una dintre elevele sale, Alexia Mihalache, care a fost notată cu zece la limba română, a spus că munca şi răbdarea pot duce la un astfel de rezultat.

‘Nu pot să spun că a fost greu, din moment ce m-am simţit sigură pe mine încă de la început, pentru că patru ani de zile am învăţat şi nu există ceva care să te ia prin surprindere în momentul în care ştii ce ai făcut’, a precizat Alexia, care va pleca să studieze jurnalismul în Olanda.

Cu zece la Limba şi literatura română a fost notată şi Iliescu Alexandra Laura, tot de la Colegiul Naţional Octavian Goga, care a obţinut şi a doua cea mai bună medie medie generală pe judeţ la Bacalaureat şi care pune succesul său pe seama ‘muncii consecvente’.

‘Până la urmă, secretul nu este să umbli la fiecare pregătire, să te copleşeşti, pentru că trebuie să rezişti şi emoţional la această perioadă încărcată a Bacalaureatului, ci să munceşti în ritmul tău, să urmezi îndrumările profesorilor, pentru că ei sunt cei cu experienţă’, a spus Alexandra, care va studia Informatica la Budapesta.

Printre premianţi s-au aflat şi patru elevi de la Liceul Salamon Ernő , din Gheorgheni, cu predare în limba maghiară, îndrumaţi de profesoara de limba română Iuliana Ţepeş.

Aceasta a explicat că rezultatele bune se obţin în urma unui parteneriat cu elevii, pe parcursul a patru ani.

‘E un parteneriat pe care îl stabilim la începutul liceului cu elevii, bazat pe foarte multă încredere, e un program susţinut de muncă, e o strategie aplicată de la început până la final, cu plan de recapitulare, cu plan de sintetizare, în care elevii decid să ne fie parteneri şi nu mergem pe coerciţie, deşi, poate, uneori, notele sunt punitive. Ca să vă dau un exemplu, unul dintre elevii aceştia premiaţi astăzi a fost corigent în clasa a zecea şi asta l-a motivat enorm (…) Nu o spun cu mândrie, dar cred că sunt mulţi factori care duc la un rezultat final, sunt părinţi, sunt elevi, sunt profesori, sunt mulţi factori subiectivi care influenţează finalul, şi e un rezultat frumos, de care ne bucurăm toţi’, a spus Iuliana Ţepeş.

La rândul său, profesoara de limba română Szekely Ildiko, de la Şcoala Gimnazială din comuna Sânpaul, care îndrumat unul dintre elevii premiaţi marţi, a spus că se pot obţine rezultate foarte bune şi într-o comună unde elevii vorbesc limba română doar cu profesoara lor.

‘Este multă muncă, perseverenţă şi foarte multă încredere. Am încredere foarte mare în elevii mei, muncesc foarte mult cu ei şi iubesc munca mea. (…) Trebuie să fim inventivi, de aceea suntem profesori, pentru că altfel nu se poate’, a subliniat Szekely Ildiko.

Valoarea premiilor oferite elevilor cu rezultate deosebite la proba de limba română a examenelor naţionale se ridică la aproximativ 65.000 lei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks