Guvernul garantează stabilitate, predictibilitate şi respect pentru profesionalismul tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în structurile Ministerului Afacerilor Interne, a declarat premierul Nicolae Ciucă, subliniind că este nevoie ca angajaţii MAI să asigure încrederea publică în instituţie prin fiecare gest, prin fiecare acţiune pe care le desfăşoară prin prezenţa în stradă, în relaţia cu cetăţeanul.
Şeful Executivului a participat, joi, la evenimentul de celebrare a Zilei Ministerului Afacerilor Interne, instituţie care împlineşte anul acesta 160 de ani de la înfiinţare.
‘La data de 16 iulie 1862 au fuzionat cele două instituţii responsabile de ordinea publică din Principatele Române unite şi au dat naştere Ministerului Afacerilor Interne al României prin actul semnat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În cei 160 de ani de activitate am realizat cu toţii, decidenţi politici, angajaţi în ordinea publică şi în lupta cu infracţionalitatea, cetăţeni, că, pentru a-şi duce bun sfârşit menirea, Ministerul Afacerilor Interne este strâns legat de încrederea publică, de sprijinul cetăţenilor, al societăţii civile şi, nu în ultimul rând, al celorlalte instituţii ale statului. Nu putem să consolidăm altfel rezilienţa societală, iar acest deziderat este crucial’, a declarat Nicolae Ciucă, joi, la evenimentul prilejuit de Ziua Ministerului Afacerilor Interne.
El adăugat că cetăţeanul a fost aşezat în centrul preocupărilor de securitate naţională, iar acest lucru trebuie să se vadă cu atât mai mult la nivelul administraţiei publice şi al relaţiilor cu angajaţii MAI.
‘Nu putem să consolidăm altfel rezilienţa societală, iar acest deziderat este crucial. Am văzut-o în nenumăratele crize pe care le traversăm. Este motivul pentru care avem nevoie să câştigaţi încrederea publică prin fiecare gest, prin fiecare acţiune, prin prezenţa dumneavoastră în stradă şi în relaţia cu cetăţeanul. Avem încredere în capacitatea statului român de a face reformele instituţionale necesare şi, în acest sens, garantăm de la nivelul Guvernului României stabilitate, predictibilitate şi respect pentru profesionalismul tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în structurile MAI. În plus, solicităm cu atât mai mult şi mai strict pentru toţi angajaţii respectarea cu stricteţe a legii, transparenţa funcţională şi deschiderea faţă de nevoile cetăţenilor români’, a declarat Ciucă.
El a punctat că respectul faţă de cetăţean, ca beneficiar real al serviciului ce vizează ordinea publică şi combaterea criminalităţii, este de primă importanţă.
‘Şi aici avem în vedere siguranţa sa, a bunurilor sale, garantarea şi protejarea drepturilor sale, individuale, democratice. Că sunteţi poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră sau angajaţi ai serviciului de urgenţe civile, ori ai altor structuri componente, cu toţii aveţi obligaţia să sprijiniţi şi să protejaţi cetăţeanul’, a declarat Ciucă.
Premierul a reamintit angajaţilor MAI că o altă sarcină care le revine este aceea a gestionării fenomenului infracţional, atât mica infracţionalitate, cât, mai ales, marea infracţionalitate prin combaterea acţiunilor desfăşurate de grupări, clanuri, şi a tuturor fenomenelor de criminalitate organizată.
‘La nivelul Guvernului suntem cu precădere preocupaţi de intensificarea acţiunilor şi măsurilor de combatere a fenomenului infracţional ce prejudiciază bugetul consolidat al statului, evaziune fiscală, contrabandă, corupţie, spălarea banilor, contrafacere de mărfuri, criminialitate specifică achiziţiilor publice’, a declarat Ciucă.
El a menţionat şi nevoia dezvoltării managementului operaţional la nivelul MAI, pentru a asigura eficienţa acţiunii de intervenţie, creşterea rezilienţei şi interoperabilităţii trupelor şi un răspuns coordonat şi unitar potrivit provocărilor mediului de securitate actual.
În context, premierul a precizat că Guvernul face toate demersurile pentru implementarea procesului de transformare digitală a unor servicii publice, identificarea unor soluţii eficiente destinate reducerii birocraţiei şi scurtarea timpilor de aşteptare pentru cetăţean.
Ciucă a subliniat şi importanţa menţinerii unui nivel înalt de securizare a frontierei naţionale, care este şi frontiera externă a UE, ca obiectiv asumat de Guvern, subliniind că MAI este prima instituţie chemată să asigure integrarea României în Spaţiul Schengen.
Totodată, premierul a evidenţiat modul în care angajaţii MAI s-au mobilizat şi au acţionat pentru gestionarea crizei refugiaţilor declanşată de războiul din Ucraina.
Nu în ultimul rând, Ciucă a transmis că se aşteaptă din partea MAI să continue consolidarea sistemului naţional integrat pentru situaţii de urgenţă şi gestionarea eficientă a evenimentelor publice majore, respectiv creşterea capabilităţilor de răspuns în situaţii de urgenţă pe palierele terestru, aerian şi naval.
‘Sunt convins că toate acestea se vor înfăptui, iar Ministerul Afacerilor Interne va continua să se transforme structural şi va avea o resursă umană pregătită pentru provocările viitoare’, a declarat Ciucă.
În încheierea alocuţiunii sale, premierul a transmis mulţumiri tuturor celor care şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea în structurile MAI pentru devotament, pentru profesionalism, pentru spiritul de sacrificiu şi l pentru dorinţa de modernizare şi de progres a tuturor structurilor ministerului.