AcasăStiri generaleVrancea: Număr record de înscrişi la festivalul - concurs Boovie 2022: peste...

Vrancea: Număr record de înscrişi la festivalul – concurs Boovie 2022: peste 4.500 de elevi şi profesori

Peste 4.500 de elevi şi profesori din ţară şi străinătate s-au înscris la ediţia din acest an a Festivalului – concurs de book-trailere Boovie, un număr aproape dublu faţă de ediţia anterioară, au informat organizatorii.

‘Am parcurs un drum lung pentru un festival, presărat cu tot felul de probe, aşa cum se cuvine unui personaj care învaţă să meargă şi să străbată lumea. Dar cred că până în acest moment am dovedit că paşii pe care i-am făcut au fost unii buni şi ne-au învăţat să mergem în continuare drept. Anul acesta avem o ediţie record. Într-o manieră absolut spectaculoasă, s-au înscris foarte mulţi elevi şi profesori, peste 4.500, faţă de 2.300 anul trecut. Având în vedere numărul mare de înscrişi, evident că avem şi un număr record de oameni care vor veni la Focşani. Aşteptăm în cursul zilei de astăzi 850 de elevi şi profesori din toată ţara şi din Republica Moldova, foarte mulţi traineri, membrii juriului, sunt aproximativ 280 de voluntari, elevi şi profesori şi aşteptăm şi echipele din Vrancea, care mai însumează vreo 250 de elevi. Aşadar, următoarele trei zile vor fi pline’, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, profesorul de Limbă română, Carmen Ion, iniţiatoarea acestui festival.

Ediţia din acest an oferă multe premii. Organizatorii au pregătit aproximativ 30 de micro-evenimente care vor îmbina cartea, lectura, filmul, muzica, exerciţii de educaţie financiară, siguranţa cibernetică pentru copii, dar şi o expoziţie de grafică de carte care a avut ca punct inspiraţional Boovie.

‘Dacă tot am încercat să îi determinăm pe copii să citească cu ideea de film, ne-am gândit că mai putem găsi o metodă, şi anume citeşte tu ceva şi apoi fă un desen. Ilustriada este un concurs de ilustraţie de carte, e în premieră anul acesta, dar mi-a plăcut foarte mult că s-au înscris foarte mulţi copii cu desene de claritate. Ne-ar plăcea să intre în vizorul editurilor, pentru că noi nu avem o şcoală grafică de carte şi poate creăm în felul acesta o pepinieră’, a spus Carmen Ion.

Boovie va oferi posibilitatea celor prezenţi la Focşani să vizioneze două filme, primul prezentat în premieră la TIFF, ‘Pentru mine, eşti Ceauşescu’, în regia lui Sebastian Mihăilescu, iar cel de-al doilea, ‘Coupez!’, a lui Michael Hazanavicius, prezentat în avanpremieră la festivalul de la Cannes din acest an.

Peste 350 de trailere au fost jurizate în concurs, astfel că munca juriului nu a fost anul acesta tocmai uşoară, spun organizatorii. Din juriu fac parte Crăiţa Nanu, selecţioner de film la TIFF, pentru al treilea an consecutiv la Boovie, Anghel Damian, Pavel Bartoş, Aida Economu, Bogdan Iancu. Tot din juriu fac parte şi doi elevi, dintre care o fostă premiantă Boovie, care, în baza experienţei de la acest festival, a fost acceptată la o facultate de film din Berlin.

Pe lângă cele mai bune trailere din concurs, vor fi acordate premii şi pentru regie, imagine, montaj, cel mai bun actor/actriţă, cea mai bună coloană sonoră originală.

Printre organizatorii din acest an ai Boovie se numără, pe lângă Colegiul Naţional ‘Spiru Haret’ Focşani şi Asociaţia Grow Up Project, Consiliul Judeţean Vrancea, care a asigurat cheltuielile de masă şi cazare a participanţilor la Boovie, în timp ce primăria Focşani a dat bani pentru premierea elevilor participanţi la Boovie.

Boovie, cel mai mare concurs extraşcolar din ţară, a ajuns în acest an la cea de-a şaptea ediţie, făcând parte din calendarul oficial al Ministerului Educaţiei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks