Întreprinderile mici şi mijlocii vor putea accesa granturi cu sume cuprinse între 50.000 de euro şi 500.000 de euro pentru investiţii legate de eficienţa energetică a clădirilor industriale şi pentru producerea de energie verde, după ce Guvernul a aprobat, vineri, un pachet de măsuri în acest sens, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
‘Guvernul României a aprobat un pachet complex de măsuri care priveşte mai multe direcţii de acţiune. O primă direcţie de acţiune este cea legată de eficienţa energetică pentru IMM-uri. IMM-urile vor putea accesa granturi cu valori cuprinse între 50.000 de euro şi 500.000 de euro pentru două tipuri de investiţii care-i ajută în această perioadă complicată la gestionarea cheltuielilor cu utilităţile’, a declarat Marcel Boloş, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
O primă categorie de investiţii, a adăugat el, este legată de eficienţa energetică.
‘Şi anume, ea priveşte reabilitarea termică, eficienţa energetică a clădirilor industriale, pentru a putea gestiona costurile de funcţionare şi costurile pe care le au cu activitatea curentă’, a spus Boloş.
Ministrul a adăugat că o a doua categorie de investiţii este cea destinată producerii de energie verde.
‘Pentru activităţile care ţin de producţie şi fluxurile tehnologice ale acestora estimăm un număr de peste 1.800 de beneficiari, IMM-uri’, a completat Boloş.
Potrivit acestuia, bugetul total care a fost aprobat pentru accesarea acestor fonduri este de 500 de milioane de euro.
El a anunţat că apelul de proiecte urmează să fie pregătit de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi va fi lansat, cel mai probabil, în luna septembrie.
Ministrul a precizat că fondurile au fost alocate din politica de coeziune aferentă perioadei de programare 2014-2020 pentru se evita riscul de decomitere a acestor bani.
‘Contextul general pentru politica de coeziune este cel cunoscut în spaţiul public, cu un buget de 22 de miliarde de euro şi cu o absorbţie, în prezent, de aproximativ 12 miliarde de euro. Avem, astfel, un risc de decomitere de 10 miliarde de euro pentru politica de coeziune aferentă perioadei de programare 2014-2020’, a explicat Boloş.
El a menţionat că şi contextul generat de creşterea înregistrată la preţul utilităţilor a fost un factor pentru luarea acestei măsuri.