Consiliul Judeţean (CJ) Arad va facilita aducerea de forţă de muncă din Bangladesh pentru companii, stabilind o colaborare în acest sens cu Ambasada Republicii Populare Bangladesh în România, în condiţiile în care şomajul în judeţ este cel mai mic din ultimii 30 de ani – de 0,8%.
Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, şi ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Bangladesh în România, Duad Ali, au avut marţi discuţii la Arad privind colaborarea în interesul ambelor părţi pentru ocuparea unor posturi disponibile în companii din industria automotive sau în agricultură.
‘Am avut o discuţie aplicată în ceea ce priveşte forţa de muncă străină pe piaţa locală. Cu un şomaj de 0,8% în Arad, cunosc faptul că multe companii se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă. Domnul ambasador a subliniat că cetăţenii din Bangladesh sunt interesaţi să lucreze în România, datorită oportunităţilor salariale mai bune. Firmele interesate să atragă forţă de muncă din Bangladesh au posibilitatea să contacteze Consiliul Judeţean Arad, iar noi vom intermedia relaţia acestora cu Ambasada. Principala industrie a Aradului o reprezintă automotivele. În această industrie e nevoie de muncitori calificaţi şi necalificaţi care să trăiască la Arad, să se integreze în comunitatea arădeană. (…) O altă preocupare importantă în Arad o reprezintă agricultura. Aici lucrările se desfăşoară în cea mai mare parte mecanizat, dar avem în continuare nevoie de forţă de muncă de bază’, a declarat Iustin Cionca.
El a adăugat că judeţul este ‘sigur, multicultural’, un loc în care străinii sunt priviţi ca ‘plus valoare’ pentru comunitate ‘şi nu ca o ameninţare’.
‘În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, pledez pentru o relaţie strânsă şi amicală cu Ambasada Bangladeshului, să reuşim să găsim împreună soluţii satisfăcătoare pentru cetăţenii din Bangladesh şi pentru mediul economic arădean’, a mai afirmat Iustin Cionca.
Ambasadorul a subliniat faptul că cetăţenii din Bangladesh sunt interesaţi să muncească în România datorită salariilor mai mari.
‘Suntem prezenţi pe piaţa de muncă din România, însă îmi doresc să vizitez cât mai multe zone din ţară pentru a cunoaşte oportunităţile şi a aduce cât mai mulţi cetăţeni din Bangladesh să lucreze aici, legal’, a precizat ambasadorul.
Potrivit CJ Arad, în ultimii doi ani au fost acordate cetăţenilor din Bangladesh peste 5.000 de vize de lucru pentru România, iar încă 2.000 de vize sunt în procesare.