Autorităţile prahovene vor întocmi un plan de intervenţie la urşi, ca urmare a prezenţei frecvente a animalelor sălbatice în zonele locuite, dar şi a atacurilor, un grup de lucru fiind constituit, vineri, în cadrul unei întâlniri organizate la Prefectură.
Conform unui comunicat de presă al Prefecturii Prahova, întâlnirea a vizat implementarea măsurilor de prevenire şi combatere a atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, conform Legii nr. 197 din 6 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021.
‘Având în vedere prezenţa şi atacurile frecvente ale exemplarelor de urs brun în spaţiile publice sau private, din judeţul Prahova – aspecte determinate de actualul statut de conservare a speciei urs în România – în intravilanul localităţilor, se înregistrează tot mai multe acţiuni ce pun în pericol siguranţa şi securitatea persoanelor şi a bunurilor acestora. (…) Şedinţa de lucru a avut ca scop principal realizarea unui plan de implementare de urgenţă a procedurilor prevăzute în ordonanţa mai sus-menţionată, plan care să fie aplicat în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale din Prahova, ce se confruntă cu apariţia şi chiar atacurile exemplarelor de urs brun’, arată sursa citată.
La şedinţă au participat primari ai unor localităţi care se confruntă frecvent cu problemele cauzate de prezenţa urşilor, precum Breaza, Măneciu, Cărbuneşti, Ştefeşti, Surani, Drajna, Bătrâni, Starchiojd şi Bertea, dar şi specialişti din cadrul Gărzii de Mediu Prahova, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Direcţiei Silvice Prahova, Gărzii Forestiere Ploieşti, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, Asociaţiei Judeţene a Pescarilor şi Vânătorilor Sportivi Prahova, dar şi ai Parcului Bucov.