Festivalul cultural Săptămâna Haferland, ajuns la a X-a ediţie, se va desfăşura în perioada 29-31 iulie în zece sate din Ţara Ovăzului.
Sărbătoarea dedicată culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania se va desfăşura în satele Archita, Saschiz, Cloaşterf, Roadeş, Buneşti, Rupea, Homorod, Criţ, Meşendorf şi Viscri.
Potrivit organizatorilor, anul 2022 a fost declarat anul educaţiei interculturale şi conservării mediului înconjurător.
Timp de trei zile, vizitatorii din ţară şi din străinătate sunt invitaţi să descopere poveştile, tradiţiile şi istoria comunităţii saşilor din România şi să asiste la reprezentaţii artistice.
Organizatorii au pregătit pentru vizitatori, la ediţia aniversară, un program spectaculos din care nu vor lipsi muzica şi dansurile tradiţionale săseşti, piese de teatru, concerte în bisericile fortificate, trei baluri tradiţionale săseşti, ateliere de pictură, de olărit şi pâslit, dezbateri publice, expoziţii.
Biserica fortificată din Archita va găzdui, vineri, pe esplanada fortificată, inaugurarea oficială a Festivalului Săptămâna Haferland. După o deschidere cu muzică de fanfară, vor urma cuvântul de bun venit al organizatorilor şi al oficialităţilor locale, după care preotul Johannes Halmen va face, în limbile germană şi română, o prezentare a vieţii săseşti din Archita.
Programul artistic va continua în Archita cu dansuri, muzică şi teatru, dar şi cu un workshop pentru copii.
Începând cu ora 15,00, în Cloaşterf, va avea loc un concert de jazz în incinta Dominic Boutique, iar de la ora 16,30, vizitatorii sunt aşteptaţi la o prezentare de costume tradiţionale medievale.
Evenimentele primei zile vor continua la Biserica fortificată din Saschiz cu panelul ‘Rolul comunităţii în satele din Haferland’, susţinut de Cătălin Ştefănescu.
Prima zi a Festivalului Săptămâna Haferland se încheie cu un bal tradiţional săsesc susţinut de muzica celor de la Trio Saxones, la căminul cultural din Cloaşterf.
Weekendul începe la Rodeş alături de elevii din proiectul educaţional After-School al Fundaţiei Tabaluga cu un program cultural, urmat de Ansamblul Junii Săceleni din Săcele, care va prezenta un program cu dansuri populare şi cântece folclorice.
Biserica fortificată din Buneşti va găzdui, începând cu ora 13,30, un program cultural săsesc pregătit de comunitatea locală, din care nu vor lipsi muzica şi teatrul, urmate, de la ora 14,45, de prezentarea ‘Cultura germană din Transilvania’, realizată de conf. dr. Adina Lucia Nistor.
Călătoria în Ţinutul Haferland continuă la Rupea, unde va putea fi ascultată prezentarea ‘Rupea, oraş balnear – istorie sau viitor’, realizată de arh. Noémi Simó. De la ora 17,00 vor putea fi admirate dansurile tradiţionale săseşti, urmate, de la ora 17,30, de muzică, dansuri şi recitaluri ale tinerelor talente locale.
Începând cu ora 19,00, Biserica fortificată din Homorod va găzdui un concert de orgă, ziua urmând să se încheie în satul Criţ cu un bal săsesc susţinut de formaţia Schlager Taxi.
Principala zi a festivalului, duminică, va fi deschisă în Criţ, unde la Biserica fortificată fanfara îi va întâmpina pe oaspeţi, moment urmat de o slujbă în lăcaşul de cult şi de muzică de orgă.
Începând cu ora 13,30 va fi prezentat un program artistic săsesc cu dansuri, muzică, teatru, ateliere de pictură pe lemn şi ceramică şi atelierele de meşteşuguri tradiţionale.
Evenimentele ultimei zile vor continua la Biserica fortificată din Meşendorf, unde vizitatorii vor putea degusta şi cumpăra produse ecologice din zonă. În acelaşi spaţiu al bisericii fortificate va fi prezentată şi expoziţia cu obiecte şi porturi tradiţionale săseşti din colecţia particulară a Herminei Antoni.
Curtea bisericii fortificate din Meşendorf va găzdui, de asemenea, un program special dedicat copiilor.
De la ora 16,00 va avea loc un concert de orgă, iar de la 16,30 – un program muzical oferit de Kulturwerk der Siebenbuerger Sachsen.
La Biserica fortificată din Viscri va avea loc, de la ora 17,00, un concert de pian Johann Markel şi o prezentare de carte Dagmar Dusil, iar de la ora 19,00 – un concert oferit de SoNoRo.
Balul săsesc din Viscri, susţinut de formaţia Radu S. Band în curtea casei parohiale din localitate, va încheia manifestările prilejuite de Festivalul Săptămâna Haferland.
Organizatorii Festivalului Săptămâna Haferland au pregătit pentru vizitatori şi o tombolă. Câştigătorul va putea să admire frumuseţile satelor săseşti din Ţara Ovăzului de la bordul unui elicopter. Cei care doresc să participe la tombolă sunt aşteptaţi să se înscrie pe linkul https://www.maurerimobiliare.ro/tombola-haferland/.
Vor fi evenimente atât în format fizic, cât şi online.