Biblioteca Orăşenească din Abrud va primi numele scriitorului Marin Preda, care a studiat în oraşul din Apuseni timp de un an, fiind elev la Şcoala Normală din localitate în perioada 1937-1938.
Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES de către Biblioteca Judeţeană ‘Lucian Blaga’ Alba, Primăria oraşului Abrud va găzdui vineri evenimentul ‘Centenarul Marin Preda’, în cadrul proiectului ‘Cafenea Culturală, Aniversări Culturale’.
Cu această ocazie, vor conferenţia, potrivit sursei citate, vicepreşedintele Academiei Române, director al Secţiei de Cultură, Răzvan Theodorescu, prof univ dr Ana Maria Nistor, de la departamentul de Teatrologie/Scriere Dramatică de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti, scriitorul Radu Matei Todoran şi actorul Dorel Vişan.
Totodată, în urma unei hotărâri a Consiliului Local Abrud, iniţiată de primarul Cristian Alexandru Albu, la propunerea consilierului local Narcis Avram Jurca, biblioteca orăşenească va primi, în mod oficial, în cadrul evenimentului de vineri, numele scriitorului Marin Preda.
‘În istoricul oricărei comunităţi, dimensiunea patrimoniului material sau imaterial este puternic îmbogăţită de prezenţa unor personalităţi, istorice, militare, educaţionale, medicale, culturale sau sportive, care, în decursul vremii, au poposit în mijlocul acestora. În Abrud, la Şcoala Normală, în perioada 1937-1938, a studiat unul dintre cei mai mari romancieri români, pe numele său Marin Preda, născut la 05.08.1922, în Siliştea Gumeşti, şi decedat la 16.05.1980, în Bucureşti. Oraşul nostru, din fericire, a fost o gazdă bună pentru cel care avea să devină autor al capodoperelor literaturii române şi universale, prin romanele ‘Moromeţii’, ‘Cel mai iubit dintre pământeni’ şi ‘Delirul”, se arată în expunerea de motive redactată de consilierul cultural Cosmin Pleşa.
De altfel, pe pagina de internet a Liceului ‘Horea, Cloşca şi Crişan’ din oraş se menţionează faptul că Marin Preda a urmat, în anul şcolar 1937-1938, cursurile clasei I a Şcolii Normale de atunci din Abrud.
‘Chiar dacă şederea lui Marin Preda în urbea noastră nu a fost de lungă durată, ceva din amprenta istorică, culturală şi educaţională a oraşului nostru, prin profesorii care predau la Şcoala Normală din Abrud, credem noi că a rămas în conştiinţa acestui mare iubitor de românism, de identitate naţională şi culturală, fapt care ne obligă să-l pomenim cu toată cinstea şi să ne arătăm consideraţia pentru devenirea lui artistică şi literară’, se mai arată în expunerea de motive.
Activitatea culturală de vineri de la Abrud este organizată de către Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană ‘Lucian Blaga’ Alba, în parteneriat cu Primăria Oraşului Abrud. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)