Clădirea Filarmonicii ‘Moldova’ din Iaşi va fi reabilitată din fondurile pe care Uniunea Europeană le va aloca municipiului Iaşi în exerciţiul financiar
2012- 2027, a anunţat, joi, primarul Mihai Chirica.
Acesta susţine că, în viitorul exerciţiu financiar, Iaşiul va beneficia prin Programul Operaţional Regional de o sumă de 132,7 milioane de euro, din care 19 milioane de euro vor fi direcţionaţi către ‘Promovarea dezvoltării integrate şi incluzive în domeniul social, economic şi al mediului, precum şi a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil şi a securităţii în zonele urbane’.
Din cele 19 milioane de euro, aproximativ 15 milioane de euro vor fi alocaţi pentru reabilitarea, consolidarea şi modernizarea Filarmonicii ‘Moldova’, instituţie care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi.
‘Filarmonica din Iaşi a trecut prea des şi prea mult prin controverse politice, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, şi care, desigur, nu au avut niciun rezultat. Ni se părut prea scumpă pentru a fi abordată cu prioritate, prea departe din perspectiva politicului şi, din păcate, foarte mult abandonată de foarte multe administraţii locale şi Guvern. Am avut o discuţie cu Consiliul Judeţean în cursul săptămânii trecute şi am cerut şi un document acest sens. Vrem ca din această componentă care vizează inclusiv promovarea patrimoniului cultural al Iaşiului, municipiul Iaşi să înceapă finanţarea Filarmonicii. Noi, ca municipiu, să ne asumăm faptul că în zona centrală este o traumă, o traumă care nu poate fi rezolvată decât dacă încercăm să avem solidaritate, chiar dacă Filarmonica, ca instituţie, aparţine CJ Iaşi, orchestra este a CJ Iaşi, clădirea este în parteneriat între CJ Iaşi şi Episcopia Romano-Catolică. Cultura nu are nici frontiere politice, nici de altă ideologie, nici de persone. Cultura ne aparţine nouă tuturor’, a afirmat Chirica.
Primarul din Iaşi a declarat, într-o conferinţă de presă, că investiţia va fi realizată în ciuda faptului că imobilele Filarmonicii nu se află în patrimoniul municipalităţii.
‘Nu vrem să intre în proprietatea noastră. Vrem să rămână la CJ, să îşi facă activitatea Filarmonica Moldova, să facă artă, cultură, să aducă spectatori şi eu să mă asigur că sunt în condiţii de siguranţă. (…) Dacă e în proprietatea municipiului, dacă e în proprietatea CJ, dacă e în proprietatea Episcopiei şi dacă deserveşte un interes public, cultura, are vreo importanţă în a cui proprietate este? Eu nu vreau să fie în proprietate. Eu vreau să văd că funcţionează şi funcţionează foarte bine. Eu, dacă intru în Filarmonica, vreau să stau relaxat, că nu îmi cade tavanul în cap, că nu miroase a mucegai, că poate să îşi facă programul cultural Filarmonica sau orice altă orchestră, într-un mod cât mai elegant, că lumea vorbeşte frumos despre Filarmonică şi implicit vorbeşte frumos şi despre Iaşi. Nu există nici un fel de vanitate sau vreun interes meschin. Filarmonica este o traumă care dăinuie de foarte mulţi ani’, a adăugat Chirica.
Filarmonica ‘Moldova’ din Iaşi funcţionează în două imobile, pe strada Cuza Vodă, care au fost preluate de Consiliul Judeţean Iaşi în octombrie 2018, pentru ca instituţia administrativă să poată efectua reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi dotarea acestora. Durata de administrare a imobilelor este de 22 de ani.
Cele două imobile transferate în administrarea Consiliului Judeţean au o suprafaţă de 1.327 de metri pătraţi şi, respectiv, 375 de metri pătraţi. În prezent, acestea se află într-o avansată stare de degradare. Din această cauză artiştii susţin concerte în diferite locaţii din oraş.
În urmă cu mai bine de 25 de ani, corpurile de clădire ale instituţiei culturale au suferit doar lucrări neînsemnate de consolidare, unele dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare. Lucrările pentru reabilitare şi reparaţiile capitale au fost demarate în urmă cu 17 ani, însă fondurile au fost alocate cu întreruperi, până în 2002, când Biserica Romano-Catolică a depus în instanţă o cerere de retrocedare.
Filarmonica de Stat ‘Moldova’ a fost preluată în luna aprilie 2008 de Universitatea de Arte ‘George Enescu’, printr-un contract de locaţie, de la Episcopia Romano-Catolică, care a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra imobilelor. Contractul era necesar pentru ca, astfel, să fie continuate şi finalizate lucrările de reparare, precum şi de a avea în continuare un circuit cultural.
Clădirea Filarmonicii a fost construită în 1815, în stil neoclasic caracteristic sfârşitului secolului al XVIII-lea şi începutului secolului al XIX-lea. Ea a aparţinut vistiernicului Alecu Balş. Ulterior, la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1871, clădirea a devenit un centru spiritual şi educativ, sub egida Bisericii Catolice şi coordonarea Surorilor de la ‘Notre Dame de Sion’, destinat copiilor, nu numai catolici, care doreau o pregătire deosebită. În anul 1900, a fost construită capela Institutului ‘Notre Dame de Sion’, în care funcţionează în prezent sala de concerte a Filarmonicii. În 1948, clădirea a fost confiscată de comunişti şi atribuită Liceului de Artă ‘Octav Băncilă’.
De-a lungul timpului, din cauza cutremurelor din anii 1977, 1986 şi 1990 şi a apelor din pânza freatică, imobilul în care funcţionează Filarmonica s-a degradat, motiv pentru care, în anul 1991, au început lucrările de renovare.
Edificiul are importanţă arhitecturală, dar şi istorică şi culturală, aici având loc diferite manifestări artistice. Între altele, în salonul Casei Balş s-a jucat, în 1817, prima piesă de teatru în limba română şi la 18 ianuarie 1847 a avut loc un concert susţinut de marele pianist şi compozitor Franz Liszt. Concertul inaugural al Filarmonicii din Iaşi s-a desfăşurat în anul 1942, sub bagheta lui George Enescu.