Teatrul ‘Szigligeti’ din Oradea, prin cele trei trupe ale sale, Trupa Szigligeti, Ansamblul Nagyvárad şi Trupa Lilliput, pregăteşte o stagiune 2022 – 2023 echilibrată, cu producţii noi, marcând totodată şi aniversările legate de naşterea poetului Petőfi Sándor (200 de ani) şi a scriitorului ardelean Tamási Áron (125 de ani), se arată într-un comunicat al teatrului maghiar.
Prima premieră a stagiunii prezentată de Trupa Szigligeti va fi piesa ‘Curcubeu înşelător’, în regia lui Telihay Péter, ca omagiu adus scriitorului Tamási Áron, la 125 de ani de la naştere, ‘un secui care a lăsat o moştenire universală, valabilă la nivelul întregii literaturi maghiare.’
În seara de Revelion, spectatorii se vor putea distra la ‘Nunta lui Figaro sau o zi nebun?’ de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, regizat de Botos Botos Bálint.
Trupa Sziglligeti va prezenta în ianuarie 2023, o adevărată curiozitate teatrală: ‘Magyarosaurus’ ( o specie de dinozaur descoperită în Transilvania, care, probabil din cauza lipsei de resurse, nu a ajuns decât la o cincime a din mărimea rudelor sale uriaşe), semnată de una dintre cele mai importante voci feminine (dramaturg, regizor, actor) a teatrului românesc, Gianina Cărbunariu.
În 2023, Trupa Szigligeti marchează cei 200 de ani de la naşterea poetului naţional al maghiarimii, Petofi Sándor prin mai multe evenimente. Cel intitulat ‘Libertate şi dragoste – Petofi 200’ va fi inclus în programul său de educaţie teatrală ‘Teatru în şcoală, şcoală în teatru’.
Primăvara anului 2023 va veni cu alte două premiere ale Trupei Szigligeti: cabaretul Kafka intitulat ‘Eu, gângania’, regizat de Kovács D. Dániel, după textul lui Kárpáti Péter, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi maghiari contemporani, respectiv o versiune scenică originală a filmului ‘Mondenele’, în regia directorului artistic al trupei, Novák Eszter.
La Ansamblul Nagyvárad, se întoarce regizorul Novak Peter, care a semnat spectacolul de mare succes ‘Pribegii urbani’ în anul 2013. Regizorul-coregraf va pregăti producţia intitulată ‘Al Dumnezeului’, un spectacol inspirat din tradiţiile autentice ale ţărănimii din Bazinul Carpatic, însă în ordine inversă a timpului unei vieţi.
Cealaltă premieră a stagiunii va fi ‘Le Schmürz’, o ‘nebunie de teatru fizic’ după drama ‘Constructorii imperiului sau Le Schmürz’ de Boris Vian. Prelucrând drama lui Boris Vian prin mijloacele teatrului fizic, regizorul-coregraf Györfi Csaba îşi propune să prezinte o lume care şi-a pierdut valorile, oferind, prin trăirea durerilor şi chinurilor fizice, o experienţă purificatoare celor care participă la acest ritual.
Trupa Lilliput, pentru copii, anunţă trei premiere pentru nou stagiune. Prima va fi spectacolul ‘Fântâna fermecată’, bazat pe un text prelucrat de Pozsgai Zsolt, după povestea fraţilor Grimm.
Trupa va marca aniversarea celor 200 de ani de la naşterea lui Petofi cu spectacolul ‘petofisándor@arany.hu’ în şcoli, cu multe poezii, jocuri şi muzică.
De Ziua Poeziei Maghiare, în 11 aprilie 2023, trupa îşi aşteaptă micii spectatori cu producţia interactivă intitulată ‘Pădurea poeziilor’, având ca scop promovarea poeziei şi a teatrului de păpuşi.
Potrivit managerului Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin în stagiunea trecută teatrul maghiar orădean a prezentat 295 de reprezentanţii, din care 213 în Oradea, 51 în Bihor şi în ţară, 31 în străinătate. Peste 38.000 spectatori orădeni au fost prezenţi la spectacolele lor.
Între succesele stagiunii, managerul a amintit premiul pentru cel mai bun spectacol câştigat de Trupa Szigligeti cu spectacolul ‘Sinucigaşul’ la Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda (Ungaria), spectacolul muzical ‘Undeva în Europa’ al Trupei Lilliput şi participarea Ansamblului Nagyvárad la Expo Dubai (unul din cele şase spectacole la scena mare din România).